10 tapaa, jolla sabotoit treenisi

22.11.2013 22:15 - Linda Arponen

Eikö tuloksia näy? On mahdollista, että sabotoit tietämättäsi omaa edistymistäsi.

Monille salitreenaajille kehittyy tiedostamatta pahoja tapoja, joilla he estävät kuntonsa kehittymistä.

Tässä jokunen esimerkki:

1. Ei lämmittelyä

Riittävä ja tehokas lämmittely on olennaista ennen mitä tahansa urheilusuoritusta. Jos lämmittelyt jättää välistä, ei treenikään ole niin tehokas ja loukkaantumisriski kasvaa.

2. Liian vähäinen syöminen

Jos tavoitteena on kasvattaa lihasta, tarvitsee keho enemmän polttoainetta. Sama koskee painonpudottamista, kunhan ruoka on sopivaa. Jos kehossa ei ole energiaa poltettavaksi, alkaa se kuluttaa lihasten proteiinia.

3. Vastakkaisten liikkeiden unohtaminen

Salitreenissä pitäisi muistaa treenata vastakkaisia lihaksia. Jos treenaa toispuoleisesti, lopputuloksena voi olla kehon epätasapaino. Tämä taas voi johtaa jopa vakaviin vammoihin, jotka pitävät sinut taatusti pitkään pois salilta.

4. Harvojen liikkeiden treenaaminen

Tätä tekevät erityisesti kehonrakentajat, jotka keskittyvät vain tiettyihin liikkeisiin. Tällä tavoin kehon voima ja liikkuvuus eivät kasva tasaisesti. Jos lisäksi käyttää liian raskaita painoja, kasvaa loukkaantumisriski.

5. Liian pitkäkestoinen treeni

Treenatessa keho vapauttaa tiettyjä hormoneja verenkiertoon. Jos treeni kestää kerralla yli tunnin, keho saattaa mennä kielteiseen hormonaaliseen tilaan. Ongelmia tämä aiheuttaa erityisesti niille henkilöille, jotka viettävät salilla ja jumpissa tuntikausia yhteen putkeen. Ylitreenaamisen tuloksena lisämunuaiset voivat väsyä ja suorituskyky vähentyä pitkällä aikavälillä.

6. Treenaaminen liian usein

Vaikka treenaisit puoli tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa, et välttämättä näe tuloksia. Kehon muutokset kun tapahtuvat lepoaikana. Liian usein tehty treeni ei siis auta, mikäli keho ei saa välillä toipua.

7. Liian vähäinen uni

Uni on tärkeää, vaikka aika siihen ei tuntuisi riittävän. Tietyt hormonit, jotka kasvattavat lihaksia ja polttavat rasvaa, ovat aktiivisia vain unitilassa.

8. Kännykän käyttö treenin aikana

Kännykän käyttö treenatessa voi johtaa pidempiin lepotaukoihin, jotka saattavat laittaa kehon lepotilaan. Tämän jälkeen treenin jatkaminen voi aiheuttaa jopa vammoja. Lisäksi toistojen määrä voi jäädä vähäiseksi kännykän takia eikä kunto siksi parane.

9. Liika puhuminen

Treenikaverit voivat olla mukava lisä salilla, mutta treenin aikana puhuminen voi vähentää treenin vaikutuksia. Lisäksi keskusteluun keskittyminen voi saada sinut tekemään liikkeet väärin, mikä voi aiheuttaa kivuliaita jälkivaikutuksia.

10. Toisten ihmisten liikkeiden kopioiminen

Muiden kopioiminen ei välttämättä kannata, sillä riski tehdä liikkeet väärin, kasvaa. Vaikka jokin liike näyttää hienolta, se ei tarkoita sitä, että myös sinun pitäisi se tehdä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat