Veikö talvi juoksuhalut? Näillä kolmella vinkillä ne palaavat

06.01.2013 16:15 - Heli Thoren

Asiantuntija neuvoo, miten juokset turvallisesti liukkaalla ja kylmällä kelillä.

Monen himojuoksijan lenkit ovat tyssänneet siihen, kun liukkailla kaduilla ei uskalla edetä edes kävelyvauhtia. Jotta juokseminen olisi talvisäässä mahdollisimman rentoa ja nautinnollista, kannattaa pitää nämä asiat mielessä:

Nastat alle

Jotta juokseminen onnistuu, kannattaa liukkailla keleillä luottaa nastoihin. Nastat voi asentaa myös jo olemassa oleviin lenkkareihin. Näin saat liukkaan kelin kengät huomattavasti uusia lenkkareita edullisemmin.

Nastakenkä antaa pitoa. Näin juostessa ei tarvitse jännittää liukastumista. Pahimmillaan tavallisilla kengillä juokseminen voi aiheuttaa rasitusvammoja. Etenkin lonkan koukistajat ja reisien sisäosat ovat liukkaalla juostessa koetuksella. Nastat tuovat askeliin tarvittavaa rentoutta.

Monta kerrosta

Jos juokset puuvillapaita ja tuulitakki päällä, et takuulla tunne oloasi lämpimäksi. Puuvilla kastuu ja märkä kangas yllä palelee helpommin. Aluskerrasto on paras olla teknistä materiaalia, joka päästää kosteuden läpi, mutta ei kylmyyttä sisään.

Alle kymmenessä asteessa juosteessa kaksi vaatekerrosta riittää. Jos pakkasasteita on enemmän, kannattaa panostaa vaatetuksessa myös välikerrokseen. Välikerrokseksi kannattaa pukea ylle niin ikään teknisestä materiaalista valmistetut vaatteet.

Talvitrikoot ylle

Talvitrikoissa housujen etuosa on tehty windstoppper-kankaasta, joka suojaa viimaa vastaan. Lämpimissä trikoissa lihakset eivät kylmety yhtä herkästi ja vältyt revähtymiltä. Huolehdi, että lenkkiasusi uloin kerros kestää vettä viimaa. Näin vaatteet eivät kastu jo ensimmäisillä askelilla.

Vinkit talvilenkkeilyyn antoi Tuukka Pursiainen Helsingin Kampin 4Runners-liikkeestä.

Kilpailut

Uusimmat