Tästäkö johtuvat toistuvat keskenmenot?

31.08.2012 08:45 - Eeva Rajala

Jo vuosia tutkijat ovat yrittäneet selvittää, miksi jotkut naiset saavat toistuvasti keskenmenoja. Tuore tutkimus selventää ilmiön syitä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan joidenkin naisten kohdut ovat edullisempia ympäristöjä sekä terveiden että epäterveiden alkioiden kiinnittymiseen kuin toiset. Tämä saattaa selittää sen, miksi nämä niin kutsutut super-vastaanottavaiset naiset kokevat moninkertaisia keskenmenoja.

- Tämä on tärkeä tieto, sillä viimeisten 60 vuoden aikana koko ala on uskonut, että keskenmeno johtuu siitä, että immunologisista syistä äidin keho hylkii sikiötä, tutkija Jan Brosens Warwickin yliopistosta LiveScience-lehdelle.

Naisen elimistö yrittää siis hedelmöittää jokaisen munasolun. Jatkuvat keskenmenot voidaan siis nykyään nähdä, ei niinkään raskauden epäonnistumisena, mutta tilana, jolloin elimistö yrittää estää hedelmöittymisen liian myöhään.

Noin 10 - 15 prosenttia raskauksista päätyy keskenmenoon. Yhdysvalloissa 1 - 2 prosentilla pariskunnista kokee jatkuvia keskenmenoja eli yli 3 keskenmenoa peräkkäin. Joskus lääkärit voivat huomata, että keskenmenon taustalla on esimerkiksi geneettinen poikkeavuus tai kohdun poikkeavuus, mutta puolessa tapauksista keskenmenon syy jää epäselväksi.

Tutkijat tutkivat solunäytteitä kuuden jatkuvista keskenmenoista kärsineen naisen kohduista sekä kuuden normaalisti synnyttäneen kohduista. Tutkijat huomasivat, että normaalisti synnyttäneiden naisten solut hylkäsivät heikkolaatuiset alkiot, kun taas keskenmenoista käsineiden naisten solut kasvoivat sekä vahvojen että heikkojen alkioiden suuntaan.

Tutkijoiden mukaan uusi havainto saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa paremman hoidon ja keskenmenojen ehkäisyn. Havainto voi myös auttaa naisia asennoitumaan eri tavalla keskenmenoihin.

- Monet keskenmenoista kärsivät naiset tuntevat, että he ovat epäonnistuneet äiteinä, sillä heidän elimistönsä näyttää hylkivän raskauksia. Totuus voi olla päinvastainen: He ovat super-hedelmällisiä, Southamptonin yliopiston professori Nick Macklon kertoo.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat