Kuva: RadioPlay

Mies kidnappasi nuoren tytön seksiorjakseen - pääsi pakoon vasta 18 vuoden jälkeen

16.07.2019 16:15 - Katariina Auvinen

Jaycee Lee Dugardin tapaus selvisi 2009.

Tässä Huorapuutarha-jaksossa Justiina kertoo Roseann Quinnin murhasta ja Pauliina käy läpi Jaycee Lee Dugardin kidnappauksen hurjan tarinan. Jaycee kidnapattiin, kun tämä oli vain 11-vuotias. Häntä pidettiin vankina 18 vuotta ja vankeusaikana hän synnytti raiskaajalleen kaksi lasta. Tapaus selvisi vuonna 2009. 

Dugardin äiti meni uusiin naimisiin ja perhe muutti syrjäisemmälle alueelle Kaliforniaan, jotta heidän olisi turvallisempaa kasvattaa lapsiaan. 

- Kuinka väärässä he olivatkaan, Pauliina kertoo. 

Kun 11-vuotias Jaycee oli menossa kouluun, hänen vierelleen pysähtyi auto, josta ammuttiin nuorta tyttöä etälamauttimella. Ennen kuin tyttö ehti ryömiä pakoon, autosta tuli mies, joka nosti tytön kyytiin ja auto ajoi tiehensä. 

- Jayceen isäpuoli oli tekemässä pihatöitä kidnappauksen sattuessa, joten tämä otti pyörän ja lähti seuraamaan autoa. Kun hän ymmärsi, ettei pysty polkemaan autoa kiinni, hän soitti naapurista hätänumeroon, Pauliina kertoo. 

Vaikka autoa ja Jayceetä etsittiin helikoptereiden ja FBI:n avustuksella, häntä ei onnistuttu löytämään. Samaan aikaan tytön sieppaajat, Phillip ja Nancy Garrido olivat lukinneet tytön vajaan. Phillip Garrido oli tuomittu seksirikollinen, mutta hän oli päässyt ehdonalaiseen hetkeä aiemmin. Hän halusi toteuttaa fantasian omasta seksiorjastaan ja Jaycee valikoitui uhriksi. 

Seuraavat vuodet olivat helvettiä kasvavalle tytöllä. Lähes kolme vuotta kidnappauksen jälkeen, Jaycee huomasi olevansa raskaana. Hän ei kuitenkaan päässyt lääkäriin vaan nuori teini synnytti esikoisensa vajassa. Sen jälkeen hän tuli vielä toista kertaa raskaaksi ja synnytti toisen lapsen. 

Vuodet kuluivat ja Jaycee sai enemmän vapauksia lastensa kanssa. Hän sai käyttää muun muassa internettiä, jotta hän voisi opettaa lapsiaan. 

- Siitä ei sinänsä ollut kovinkaan paljon hyötyä, koska Jaycee oli itse ollut vasta 11-vuotias, kun hän oli lopettanut koulun, Pauliina kertoo. 

Kidnappauksen selvittyä on selvitelty myös sitä, miksei ehdonalaisvalvoja ottanut selvää alaikäisistä lapsista, jotka olivat talossa välillä vierailuhetkillä. Tapaus selvisi vasta sitten, kun Garrido itse myönsi kidnapanneensa tytön 18 vuotta aiemmin ja asteli niin lasten kuin Jayceen kanssa poliisiasemalle. Jaycee ei olisi itse kertonut poliiseille, että on vankina miehen ja tämän vaimon kodissa. 

Tapaus sai paljon mediahuomiota vuonna 2009. Jaycee on tekemisissä äitinsä kanssa ja sisarensa, joka oli naisen kadotessa vain yksivuotias. Hän sai myös pitää lastensa huoltajuuden. Jaycee on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan ja tehnyt paljon töitä viranomaisten kanssa, jotta vastaavanlainen katastrofi vältettäisiin. 

Garridot istuvat parhaillaan eri vankiloissa elinkautista. Phillip Garrido on ollut kymmenen vuotta eristyksissä, koska häntä ei voi pitää vankilan tavallisella osastolla. 

Kuuntele koko tarina RadioPlayn kautta. 

Lue myös: Isä opetti poikiaan hallitsemaan tunteensa täysin - vanhemmat kokivat karmean kohtalon koti-iltana

Lue myös: Britannian tunnetuimman sarjamurhaajan lapsuus oli hirvittävä - isä opetti eläimiin sekaantumista

Kilpailut

Uusimmat