Kuva: AOP

Joaquin Phoenix puuttui "systemaattiseen rasismiin" palkintopuheessaan: "Olen osa ongelmaa"

04.02.2020 16:45 - Milena Raappana

Joaquin Phoenix nosti BAFTA-palkintogaalassa esiin monimuotoisuuden puuttumisen elokuva-alalla.

Viikonloppuna Joker-tähti Joaquin Phoenix, 45, käytti British Academy Film Awards gaalassa voittamansa parhaan miespääosan palkinnon tuomaa tilaisuutta hyväkseen ja tarttui palkintopuhessaan kiinni "systemaattiseen rasismiin", joka on juurtunut elokuva-alalle. 

Phoenix ilmoitti puheen alussa olevansa kiitollinen, mutta pian suuntasi huomionsa alan yksipuolisuuteen ja värillisten henkilöiden sivuuttamiseen.

- Mielestäni lähetämme todella selvän viestin värillisille ihmisille, että ette ole tervetulleita tänne. Minusta olemme lähettäneet tällaista viestiä ihmisille, jotka ovat olleet todella paljon osallisina medioitamme ja alaamme tavalla, josta me hyödymme, Phoenix sanoi. 

Näyttelijä huomautti, ettei usko kenenkään haluavan erityiskohtelua, vaan sen sijaan tunnistettavan työnsä olevan merkityksellistä ja kunnioitettavaa. Hän myös tiedosti olevansa itse osa ongelmaa. 

- Tämä ei ole itseoikeutettua paheksuntaa, sillä häpeissäni voin sanoa olevani osa ongelmaa. En ole tehnyt kaikkea voitavaani varmistaakseni, että työryhmät, joissa työskentelen, ovat kattavia. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Phoenix painotti, ettei tämä tarkoita pelkästään monikulttuuristen työryhmien muodostamista, vaan systemaattisen rasismin ymmärtäminen vaatii paljon töitä. 

- Se on meidän, jotka olemme luoneet, kasvattaneet ja hyötyneet sortamisen systeemistä, velvollisuutemme niitä kohtaan, jotka ovat purkaneet sitä. Joten se on meidän harteillamme, näyttelijä päätti puheensa. 

Phoenixin puhe huomioitiin myös sosiaalisessa mediassa, ja se keräsikin Twitterissä monia hyväksyviä päivityksiä. Moni kuitenkin myös ilmaisi toivovansa näyttelijän olevan sanojensa mittainen ja vievänsä puheensa sanoman myös käytäntöön. 

"Kiitos Joaquin Phoenix. Sinun rehellisyydestäsi, solidaarisuudestasi JA rohkeudestasi. Hyvin tehty."

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Monimuotoisuuden puuttuminen on tuotu esiin myös esimerkiksi Oscar-ehdokkaiden kohdalla. Tuttuun tapaan yhtään naiselokuvaohjaajaa ei löytynyt parhaan ohjauksen kategoriasta. Myös monen värillisen näyttelijän nimi uupui listauksista. 

Lue myös: Joker-tähti Joaquin Phoenix pudotti roolia varten 24 kiloa: 'Se teki minusta hullun'

Lue myös: Joker-tähti Joaquin Phoenix marssi ulos haastattelusta kesken kaiken - yksi kysymys oli liikaa

Lue myös: Joker-elokuvan kohtaus on aiheuttanut vaarallisen turisti-ilmiön: 'Odotan, että teidät ryöstetään'

Lähde: Harper's Bazaar

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat