Kuva: Vilma Töyräs

Laulaja Mikko Harju lopetti ryyppäämisen 17-vuotiaana: "Juomisesta tuli ahdistusta"

01.05.2020 12:15 - Iiro Myllymäki

Uuden kappaleen julkaissut Mikko Harju kehottaa käsittelemään tunteita puhumalla.

Voimaannuttavista ja rohkaisevista kappaleistaan tunnettu laulaja-lauluntekijä Mikko Harju, 29, on julkaissut pitkästä aikaa uutta musiikkia. Noin 9 kuukauden mittainen julkaisutauko päättyy Taikavoimia-kappaleen julkaisuun, ja kappaleessa ollaan taas isojen teemojen äärellä. Kappaleen synty juontaa juurensa aina vuoteen 2016 asti, jolloin mies sai sosiaalisessa mediassa riipaisevan yhteydenoton.

- Viestissä hän kertoi, että häntä on kiusattu koko elämä eikä hän halua enää elää, Harju muistelee Voice.fi:n haastattelussa vakavalla äänellä.

Mies vastasi pysäyttävään viestiin parhaansa mukaan rohkaisten, ja pian hän olikin jo kirjoittanut kappaleen aiheesta. Taikavoimia-kappale lähti toiveesta, että olisipa olemassa jokin taikakeino, jolla tuskan ja pahat kokemukset voisi poistaa.

”Mulla ei oo taikavoimia, mutta voin laulaa jos se helpottaa”, Mikko Harju laulaa kappaleen kertosäkeessä.

Harju ei tiedä, mitä viestin lähettäneelle ihmiselle kuuluu nyt.

Monia Mikko Harjun kappaleet ovat eittämättä auttaneet positiivisella sanomallaan. Mies kertoo saavansa paljon viestejä, joissa kerrotaan, miten kappaleet ovat auttaneet vaikeiden aikojen yli. Miehen aiemmat kappaleet Sinä riität, Anna mennä lennä ja Taivas ei oo rajana ovat esimerkkejä life coach -musiikista, joksi Mikko Harju itse on kappaleitaan kuvaillut.

Taikavoimia-kappaleen sanoma on, että omista tunteista ja vaikeista asioista kannattaa puhua jollekin luotetulle ihmiselle. Mies ei itse osaa nimetä mitään yksittäistä oman elämän kipukohtaa, joka hänen olisi pitänyt päästä purkamaan. Hän kertoo olevansa yleisesti ottaen avoin ihminen kavereidensa keskuudessa.

- Puhun tosi paljon. Biisin teemana on, että on hyvä puhua, mutta myös kuunnella. Olen itse opetellut kuuntelemista, ja olenkin oppinut sitä viime vuosina, Harju kertoo.

Mikko Harju kirjoittaa voimaannuttavia kappaleita, koska todella uskoo niiden sanomaan. (kuva: Vilma Töyräs)

Päihteetön elämä

Monille tunteista puhuminen ei käy luonnostaan, jolloin sitä saattaa tukeutua johonkin kestämättömämpään ratkaisuun, kuten päihteisiin. Musiikkipiireissä päihteet ovat vieneet monet mukanaan. Mikko Harju on iloinen siitä, että muusikoiden suhtautuminen päihteisiin on ollut selvässä muutoksessa. Hänen mukaansa örvellyskulttuuri on vähentynyt huomattavasti.

Jotkut ovat jättäneet alkoholin kokonaan.

- Kaverini, tuottaja Samuli Sirviö juuri julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan ja kertoi, että on ollut vuoden ilman alkoholia ja että se on ollut kenties hänen elämänsä paras päätös. Pysähdyin miettimään, että vitsit, miten siistiä, Mikko Harju kertoo.

Harju kävi kommentoimassa päivitystä sydämellä. Samuli Sirviö tunnetaan paitsi biisintekijänä, myös laulaja Ellinooran miesystävänä.

Harju itse on elänyt jo vuosikaudet liki päihteetöntä elämää. Mies kertoo, että teini-iässä tuli kokeiltua alkoholia kotipaikkakunta Siikaisilla, ja tupakkaa hän on maistanut, mutta muuten hän ei ole päihteisiin koskenut. Tätä nykyä hänen alkoholinkäyttönsä rajoittuu siihen, että hän silloin tällöin saattaa nauttia lasillisen viiniä ruokailun yhteydessä. Humalahakuisen alkoholinkäytön hän kertoo lopettaneensa 17-vuotiaana.

- Huomasin yksinkertaisesti, että kun join, minulle tuli huono fiilis ja ahdistusta. Ajattelin, että voisi kokeilla olla juomatta, ja sillä polulla ollaan. Tykkään enemmän kombuchasta ja kookosvedestä.

Muutoksen taustavaikuttimina oli myös muun muassa huippusuosioon nousseen Paulo Coelhon Alkemisti-kirjan lukeminen ja isoveljien antama esimerkki. Miehen molemmat isoveljet ovat hyvinvointialan yrittäjiä.

Kehon ja mielen hyvinvointi on Mikko Harjulle sydämenasia. Ennen muusikon uraansa mies työskenteli hyvinvointialalla niin elintarvikkeiden kuin liikunnankin parissa. Mies ei ole kuitenkaan halunnut julistaa omaa ideologiaansa esimerkiksi muusikkokollegoilleen.

- Alkuinnostuksen aikoina joskus 2007-2008 opin, että liiallinen sparraaminen ja puhuminen ei auta, Harju sanoo.

Lue myös: Pettäminen jätti jäljen laulaja Mikko Harjuun: "Kuvittelin ennen, että hallitsin maailmaa"

Lue myös: Suomalaislaulaja vähensi somen käyttöä, avautuu kokemuksesta: "Olen onnellisempi kuin koskaan"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat