Kuva: Shutterstock

Anna käy läpi lapsettomuushoitoja: 'Käteen on jäänyt kohtutulehdus ja rintasyöpälääkkeitä'

11.05.2020 16:15 - Ella Haura

Rosanna Kulju kertoo uusimmassa GRL GANG -podcastin jaksossa viiden naisen koskettavan tarinan, joista yksi on hänen omansa.

Rosanna Kulju kertoo GRL GANG -podcastinsa uusimmassa jaksossa hieman yli kolmekymppisestä Annasta, joka kärsii selittämättömästä lapsettomuudesta. Anna ja hänen puolisonsa ovat yrittäneet saada lasta usean vuoden ajan, eikä raskauden poissaololle ole löytynyt lääketieteellisestä selitystä.

Kulju lukee jaksossa Annan vastauksia kysymyksiin, jotka käsittelevät pariskunnan kokemuksia lapsettomuushoidoista. Annan mukaan pari on suhtautunut lapsettomuuteen suhteellisen rennosti, mutta epätietoisuus ahdistaa.

- Vaikeinta tilanteessamme on se, että minusta tai miehestäni ei löydetty mitään vikaa. Olisi ihanaa, jos voisimme luoda ihmisalun maailmaan intohimoisen rakastelun seurauksena. Aina asiat eivät kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan.

Anna oli pari vuotta alle kolmekymppinen, kun hän tapasi avopuolisonsa. Mies oli tapaamishetkellä 35-vuotias. Pari alkoi yrittää aktiivisesti lasta kesällä 2017, ja reilun vuoden jälkeen he hakeutuivat lääkärin vastaanotolle. 

- Minulle tehtiin ultraäänitarkastus työterveyshuollon kautta, ja mieheni kävi antamassa siemennestenäytteen. Tulosten perusteella saimme lähetteen julkisen puolen lapsettomuushoitoihin. 

Annalle ja hänen puolisolleen kokeiltiin aluksi inseminaatiota, eli lääkkeillä tehtävää keinohedelmöitystä. Annan mukaan samoja lääkkeitä käytetään rintasyövän hoidossa. 

- Minulle yritettiin inseminaatiota kaksi kertaa. Kerroista jäi käteen kohtutulehdus ja kasa käyttämättömiä rintasyöpälääkkeitä. 

Inseminaation jälkeen vuorossa on IVF-hoito, eli koeputkihedelmöitys, jossa onnistumisprosentti on suurempi kuin keinohedelmöityksessä. Anna ehti aloittaa koeputkihedelmöitykseen valmistavan hoidon, mutta korona-aika on laittanut prosessin jäihin. Annan alkiot odottavat nyt pakastettuina tuoresiirtoa, jossa ne siirretään hänen kohtuunsa. 

Anna harmittelee kokonaisuudessaan puolitoista vuotta kestäneen hoitoprosessin hitautta, mutta on kiitollinen sen edullisuudesta.

- Olemme maksaneet tähän mennessä hoidoista noin tuhat euroa. Jos kävisimme yksityisellä terveysasemalla, hintaan tulisi ainakin yksi nolla lisää. 

Podcast-jaksossa kuullaan yhteensä viisi erilaista lapsiin liittyvää tarinaa, joista yksi on Kuljun oma. Nainen paljastaa haaveilevansa omasta lapsesta ja herkistyy voimakkaasti kertomuksen aikana. Voit kuunnella tuoreen jakson kokonaisuudessaan alta.

Lue myös: Seksuaaliterapeutti kehottaa naisia tutustumaan itseensä: 'Peilin edessä voi masturboida'

Lue myös: Saana Emilija toivoi kuolevansa, kun hänet raiskattiin: "En ikinä olisi uskonut häntä raiskaajaksi"

Lue myös: Suomalaiset paljastivat röyhkeyskouluttajalle rohkeimmat tekonsa - voitko samaistua?

Kilpailut

Uusimmat