Kuva: Like

Onko lapsen peliharrastus pahasta? Kirjailija-muusikko Marko Annala näkee pelaamisen hyvät puolet

16.09.2020 09:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Marko Annalan uudessa romaanissa sukelletaan perheenisän maailmaan.

Mokoma-yhtyeestä tuttu muusikko Marko Annala, 48, julkaisee tänään kolmannen romaaninsa Kuutio.

"Marko Annalan kolmas romaani on syvän inhimillinen tarina isyydestä, rakkaudesta ja elämästä haastavan lapsen kanssa. Se tuo esiin myös uuden puolen Annalasta kirjailijana: tumman huumorin sävyt", kuvailee kustantamo Like uutta teosta.

- Kirjailijana toimin niin, että kerron asiasta mistä tiedän. En ole Mika Waltarin kaltainen nero, joka voi kirjoittaa Egyptistä käymättä koskaan Egyptissä, Annala nauraa Voice.fi:n haastattelussa ja jatkaa:

- Ne tarinat on otettava omasta kokemuspiiristä. Kirjassa puhutaan esimerkiksi paljon pelaamisesta, sillä päähenkilö on pelilehden päätoimittaja, ja hänen poikansakin pelaa paljon. Omien lasteni kautta olen kuullut ja kokenut paljon siitä heidän maailmastaan ja laittanut ainestoa aina korvan taakse.

Annala kertoo itsekin pelaavansa "kohtuullisen paljon".

- Lapsena minulla oli kyllä elektroniikkapelejä ja Rubikin kuutio, joka toi kirjallekin nimen. Innostuin konsolipelaamisesta vasta 90-luvulla Playstationin kautta ja nyt voin sanoa, että valtaosan elämästäni olen pelannut. Tunnistan itsessäni sellaisen piirteen, joka saattaa tuntua joistakin oudolta, että tällainen kohta 50-vuotiaskin rakastaa pelaamista. Tämä harrastus yhdistää hyvin myös poikani kanssa.

Annalan mielestä pelaaminen on parhaimmillaan asia, joka kasvattaa lasten luovuutta.

- Monet vanhemmat rankaisevat lapsiaan juuri sillä, että vähentävät esimerkiksi ruutuaikaa. Siihen pelaamiseen suhtaudutaan edelleenkin niin, että tee lapsi nyt jotain muuta. Minulla on kuitenkin hyvä käsitys siitä, mitä pelaaminen on, ja on upeaa nähdä sitä kapasiteettia, mitä lapsi joutuu käyttämään pelatessaan, Annala pohtii ja jatkaa:

- Esimerkiksi lapseni ovat piirtäneet pelihahmoja ja suunnitelleet ystäviensä kanssa kaikenlaisia uusia juttuja ja strategioita pelimaailmoja varten. Itse sitä katsoo hämmentyneenä vierestä, kuinka luovaa touhua tuo koko ympäristö on. Haluan tällä kirjalla tuoda vähän esille sitä, että onko se pelaaminen loppuen lopuksi niin paha asia kuin monet ymmärtävät.

(kuva: Like)

Annalan vaimo Inga Magga on myös kirjailija, jonka esikoisteos Varjonyrkkeilijä julkaistiin vuoden alussa. Annala sanoo, että hän tarvitsee enemmän tukea vaimoltaan kuin vaimo häneltä.

- Itselläni on semmoinen tarve, että haluan vaimoni lukevan keskeneräisiä tekstejäni. Tarvitsen palautetta, toisin kun taas vaimoni, joka tekee omat päätökset ja näyttää vasta valmiin teoksen minulle.

Annala myöntää, että on romantikko ja haluaa ylipäätään jakaa erilaisia kokemuksia puolisonsa kanssa.

- No saatan olla sellainen, että kun näen kauniin auringonlaskun tai muuta, niin haluan heti soittaa vaimolleni ja kertoa siitä, Annala iloitsee ja jatkaa:

- Haaveilin jo nuorena sellaisesta hetkestä, että tapaisimme ihastukseni kanssa saateessa ja päätyisimme johonkin latoon pussailemaan sateensuojaan. Myönnän, että näen asioita hyvin elokuvamaisesti ja olen romantikko.

Kuutio on nyt julkaistu Like-kustantamon kautta. Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa. 

Lue myös: Me Naiset: Muusikko Marko Annala ja kirjailija Inga Magga muistelevat masennuksen täyttämää arkea

Lue myös: Mokoma-kitaristi oppirahojen maksamisesta: "Olimme 75 000 euroa miinuksella"

Kilpailut

Uusimmat