Kuva: Nelonen, Lars Johnson

Yle: Tosi-tv-osallistujat saavat vain satasia palkkiota - sopimusrikosta kymmenien tuhansien sakko

03.05.2021 15:45 - Roy Kokkonen

Ylen MOT-ohjelma sai haltuunsa Big Brotherin, Temptation Islandin ja Au pairien osallistujasopimukset. Asiantuntijoiden mukaan niiden ehdot ovat perusoikeuksia rajoittavia ja jopa lainvastaisia. Osallistujat saavat ohjelmista satasia vaivanpalkkaa, kun taas sopimusrikkomuksista voi seurata kymmenien tuhansien sopimussakot.

Tosi-tv-ohjelmiin osallistuvia sitovat salassapitosopimukset velvoittavat jopa elinikäiseen vaitioloon ja sopimusrikkomuksista seuraa 15 000–30 000 euron sopimussakot, kertoo Ylen MOT-ohjelma.

MOT haastatteli Nelosella esitettävien Temptation Island Suomen ja Big Brother Suomen sekä Ylellä esitettävän Au pairien osallistujia ja sai käsiinsä ohjelmien osallistujasopimuksia.

MOT:n haastattelemat asiantuntijat pitävät sopimusten tiettyjä kohtia kohtuuttomina ja jopa liikkumis- ja sananvapautta rajoittavina.

Sopimukset perusoikeuksien vastaisia

Etenkin Big Brotherin osallistujasopimus saa asiantuntijoilta kovaa kritiikkiä. Siihen on kirjattu läsnäolovelvollisuus, joka pakottaa osallistujat tulemaan tuotannon valitsemaan paikkaan jo ennen ohjelman alkua vaikka kesken työpäivän, jos tuotanto niin haluaa.

Lisäksi se antaa tuotantoyhtiön päättää kilpailijan kaikista kaupallisista sopimuksista vuoden ajan vielä ohjelman teon jälkeen.

Osallistujien tulee kertoa Big Brotherin tuotannolle kaikista ohjelmaan liittyvistä yhteydenotoista ja toimittajille puhuminen on kielletty ilman lupaa.

Temptation Islandin osallistujasopimus kieltää tuotannosta puhumisen negatiiviseen sävyyn. Au pairit puolestaan kieltää tuotantoyhtiön kanssa käydyistä keskusteluista puhumisen käytännössä ikuisesti 15 000 euron sopimussakon uhalla.

Sekä Temptation Island ja Big Brother kieltävät kuvauksista poistumisen ilman harkinta-aikaa.

Värikynää saa käyttää vapaasti leikkausvaiheessa

Yle kertoo, että osallistujasopimusten mukaan tuotantoyhtiöillä on oikeus käyttää kuvamateriaalia miten haluaa, eli tapahtumienkulkua voidaan leikata täysin vapaasti.

12. toukokuuta alkavaan Au pairit Irlannissa -ohjelmaan osallistunut Nea kertoi Voice.fi:n haastattelussa, että sarjan ensimmäisissä jaksoissa oli käytetty värikynää leikkausvaiheessa.

Nean ja toisen osallistujan, Igin, välille oli pyritty rakentamaan mustasukkaisuusdraamaa.

– Se näyttää siltä kuin olisin hirmu mustasukkainen Igistä, kun sanon hänelle, että no, toivottavasti suhteenne nyt kestää. En ollut missään vaiheessa mustasukkainen, ja Igi sanoi toisessa jaksossa, ettei kukaan meistä flirttaillut hänelle. Se näyttää siltä kuin olisin koko ajan siellä Igin jalanjuuressa, Nea kertoi Voice.fi:lle aiemmin.

Au pairit Irlannissa alkaa 12. toukokuuta Yle TV2:lla. (kuva: Yle TV2)

Vain satasia vaivanpalkkaa

Ylen mukaan Big Brotherin osallistujille maksetaan 155 euroa jokaisesta talossa vietetystä viikosta. Temptation Island Suomi maksaa osallistujille muutamia satoja euroja vaivanpalkkaa ja Au pairit alle 200 euron viikkokorvauksen.

Au paireja tuottava Aito Media kertoo Ylelle, että "salassapitovelvoite ja sopimussakko ovat normaali käytäntö televisiotuotannoissa ja monissa muissa sopimuksissa".

Temptation Islandin tuotantoyhtiö Banijay Finlandin mukaan osallistujasopimukset ovat tuotannon ja osallistujien välisiä. Big Brotheria tuottava Endemol Shine Finland ei vastannut Ylen kysymyksiin.

Lue myös: Poikkeuksellinen Au pairit -kausi alkaa pian - kaikki ei ole kuitenkaan sitä miltä ruudussa näyttää

Lue myös: Yle: Temppareissa puolisoaan pettänyt Mira kohtasi valtavan viharyöpyn - tappouhkauksia ja häpeää

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat