Kuva: Mikko Räsänen

IL: Mika Kaurismäki kertoo Vesa-Matti Loirin suunnitelleen vielä yhtä elokuvaa

31.08.2022 13:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Loirilla oli myös jo toive muistotilaisuuden järjestämispaikasta.

Hetki sitten menehtynyt Vesa-Matti Loiri sai alkuvuodesta tietää sairastavansa parantumatonta syöpää. Ennen sitä hänellä oli haaveissaan vielä yhden, viimeisen elokuvan teko.

Loirin hyvin tuntenut elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki olisi vastannut elokuvan ohjauksesta ja kertoo Iltalehden haastattelussa, että Loiri toivoi elokuvan tehtävän seuraavien muutaman vuoden aikana.

- Viime vuoden kesällä Vesku sanoi, että ”tehdääs vielä yksi, se viimeinen elokuva. Annan sulle 3–4 vuotta aikaa”, Kaurismäki muistelee keskusteluaan taiteilijan kanssa.

Elokuva alkoi muotoutua ja sen kuvauspaikkojakin etsittiin jo Saksasta, missä suurin osa elokuvasta oltaisiin kuvattu. Loiri sai kuitenkin kuulla sairastumisestaan ja elokuvan teosta luovuttiin. Kaurismäki jatkaa Iltalehdelle, että elokuvaa ei tulla toteuttamaan esimerkiksi muilla näyttelijöillä, päätös on yksiselitteinen.

- Sitä elokuvaa ei tehdä, Kaurismäki sanoo.

Samassa haastattelussa Kaurismäki kommentoi myös Loirin omia ajatuksia hautajaisistaan. Valtioneuvosto päätti, että valtiollisia hautajaisia ei järjestetä, mutta Kaurismäen mukaan Loiri tuskin olisi itse sellaisia edes halunnutkaan. Sen sijaan taiteilijalla oli erityinen ja erikoinen toive muistotilaisuuden järjestämispaikasta.

- Toivomus oli, että jonkinlainen tilaisuus pidettäisiin Corona-baarissa. Täytyy pitää huoli, että näin myös tehdään, Kaurismäki kertoo.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri ei saa valtiollisia hautajaisia: "Haluamme koko valtioneuvostona kunnioittaa muistoa"

Lue myös: Lenita Airisto pohtii, mikä teki Vesa-Matti Loirista koko kansan suosikin: "Omisti lahjakkuutensa suomalaisille"

Lue myös: Vesa-Matti Loiri ja Esko Salminen tunsivat toisensa lähes 60 vuoden ajan - Salminen muistaa ensikohtaamisen

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat