Kuva: Nelonen

Kolumni: Vietin yli vuorokauden Big Brother -talossa ja sain heti tuntea kauden suuren uudistuksen kuumottavuuden

01.09.2022 16:45 - Iiro Myllymäki

Juonittelu on nyt sallittua Big Brotherissa, ja testiasukkaanakin taktikointi pisti mielen kierroksille, kirjoittaa Voice.fi:n toimittaja Iiro Myllymäki.

”Peli alkaa nyt.”

Näillä sanoilla on markkinoitu tulevaa Big Brother Suomi -kautta, joka alkaa sunnuntaina 4. syyskuuta. Peli on hyvin erilaista kuin aikaisemmilla kausilla, sillä poikkeuksellisesti isoveli on sallinut kilpailijoille juonittelun ja taktikoinnin. Kilpailua ei voi voittaa ilman oikeita peliliikkeitä, ja tämä tulee eittämättä muuttamaan kauden luonnetta radikaalisti.

Itse sain kunnon kosketuksen tulevan kauden uudistuksiin, kun osallistuin tällä viikolla Big Brotherin testituotantoon. Vietimme testiasukasporukalla yli vuorokauden oikeassa BB-talossa ja elimme ohjelman sääntöjen mukaan. Meilläkin oli siis yhteys täysin poikki ulkomaailmaan, ja kännykät otettiin pois. Testi toteutetaan, jotta tuotannon jäsenet pääsevät harjoittelemaan toimenkuviaan ennen varsinaista kautta.

Tuotannon taholta toivottiin ennen kuin astelimme taloon, että myös juonitteluja päästäisiin kokeilemaan testin aikana. BB-talo on tällä kaudella suurempi kuin koskaan aikaisemmin, joten tilaa supattelulle on pyritty järjestämään. Ja kyllä, mehän supattelimme.

Big Brother -talo on täysin uudistunut. Julkaisemme ensimmäiset maistiaiset uuden kauden sisustuksesta. (kuva: Iiro Myllymäki)

Itse päädyin taktikoinnin keskiöön. Harjoittelimme testituotannon aikana oikeiden, tulevalla kaudella nähtävien tehtävien lisäksi muun muassa häätöäänestykseen nimeämisiä ja häätöäänestystä. Nimeämisistä puhuminen on ollut perinteisesti asukkailta kiellettyä, mutta tällä kaudella tämäkin on toisin. Muodostimme liittouman, jossa häätöäänestykseen päätettiin nimetä kaksi liittouman jäsentä, joista itse olin toinen. Sovimme, että kolmas äänestykseen laitettava pudotetaan pelistä, joten itse olin tällä sopimuksella turvassa. Silti epäilykset hiipivät. Kehen täällä oikeasti voi luottaa? Entä jos olen sittenkin itse se, jota sumutetaan?

Huomasin toistavani näitä kysymyksiä mielessäni silloinkin, kun lopulta odotimme häätöäänestyksen tuloksia olohuoneen sohville kerääntyneinä. Sydämeni pamppaili, vaikka mitään panoksia ei pelissämme edes ollut. Sain ensikäden kokemuksen siitä, miten juonittelu pistää mielen kierroksille ja jännityksen kohoamaan.

Testituotannossa taktikointi on toki leikkimielistä, mutta silti tuntui pahalta savustaa yksi tyyppi ulos yhteisellä sopimuksella. Oikealla BB-kaudella on enemmän tosi kyseessä. Ihmiset ehtivät oikeasti tutustua toisiinsa, jolloin talossa valuuttana on oma persoona. Jos tulee pelissä selkään puukotetuksi, se tuntuu aidosti pahalta. Myös BB-talon täysin suljettu luonne lisää kierroksia painekattilassa ja tunnereaktiot voimistuvat.

Kauden mainosmateriaalin scifi-henkeä löytyy myös talosta. (kuva: Iiro Myllymäki)

Kiusaamiskohuja odotellessa?

Tosi-tv:n taktikoinnissa ja liittoumien muodostamisessa selkeä vertailukohta on tietenkin Selviytyjät. Kyseisestä ohjelmasta osataan odottaa mutkikasta liittolaisten, petoksien ja valheiden verkkoa. Yksi asia erottaa kuitenkin Selviytyjien ja Big Brotherin juonittelut ratkaisevasti toisistaan. Selviytyjien kuvauksissa ei ole sallittua taktikoida silloin, kun kamerat ovat lähteneet leiristä. Kuten kaikki hyvin tietävät, BB-talossa kamerat eivät sammu missään vaiheessa. Juonittelun mahdollisuudelta ei pääse pakoon, ja vähemmästäkin voi mennä pääkoppa sekaisin.

On mielenkiintoista nähdä, miten katsojat ottavat juonittelu-uudistuksen vastaan. Merkittävä sääntömuutos voi tuoda piristysruiskeen ohjelmaan, mutta moni varmasti myös kavahtaa vehkeilyä. Selviytyjien kohdalla on kohistu siitä, onko juoniminen mennyt peräti koulukiusaamiseen verrattavissa olevalle tasolle. Muutamat, joiden kanssa olen BB:n sääntömuutoksesta jutellut, ovat ilmaisseet huolensa, että ohjelmaan tulee lähtökohtaisesti negatiivinen ilmapiiri ja sitä kautta ohjelman seuraamisestakin tulee raskasta.

Yksi asia on varmaa. Se, joka Big Brotherin lopulta 12 viikon jälkeen voittaa, on sekä loistava taktikoija että henkisesti vahva ihminen. Testituotantoon osallistuminen sai arvostamaan oikeiden kilpailijoiden rohkeutta ja talossa kuukaudesta toiseen selviytyvien kestävyyttä. Peli alkaa, ja toivottavasti kaikki selviävät ehjin nahoin.

Pihan seinää koristaa muun muassa kuva purosta. (kuva: Iiro Myllymäki)

Sisustuksessa on hyödynnetty myös lämpimpiä ja vanhahtavia sävyjä. (kuva: Iiro Myllymäki)

BB-talo pitää sisällään monenlaista valaistuselementtiä. (kuva: Iiro Myllymäki)

Lue myös: Big Brother Suomen tulevalla kaudella merkittävä sääntömuutos - asukashaku on nyt auki

Lue myös: Niko Nousiainen luuli soittavansa pilapuhelun, mutta joutuikin itse huijatuksi - "Olisitko valmis riisumaan kaiken?"

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat