Kuva: Lauri Kujanpää

Mr. Lordi kertoo vaikeista sairastumisistaan - "En ikinä saa normaaleja tauteja"

14.09.2022 21:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Nyt Mr. Lordin elämästä on kirjoitettu kirja Lordiary, jossa Mr. Lordi avaa tarinaansa kirjailija Maria Jyrkäksen kanssa.

Mr. Lordi on Lordi-yhtyeen perustaja, laulaja, säveltäjä sekä yhtyeen visuaalisen ilmeen luoja. Vuodesta 2002 lähtien yhtye on julkaissut 17 albumia ja kiertänyt maailmaa useilla pitkillä kiertueilla ja myynyt valtavan määrän levyjä.

Nyt Mr. Lordin elämästä on kirjoitettu kirja Lordiary, jossa Mr. Lordi avaa tarinaansa kirjailija Maria Jyrkäksen kanssa.

- Joskus 10 vuotta sitten sain kustannuspäälliköltä idean, että pitäisikö Lordi-kirja päivittää. Tämä ajatus jäi kuitenkin unholaan, kunnes asia tuli uudelleen esille. Myös kirjailija Jyrkäs löytyi nopeasti, sillä hän on vanha tuttu. Maria on kaiken kirjoittanut ja minä olen kertonut hänelle tarinat, Mr. Lordi kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai suoraan Podplaysta.

Mr. Lordi sanoo, että pandemia-aika auttoi kirjan valmistumisessa, sillä aikaa oli tavallista enemmän - siitäkin huolimatta, että Lordi julkaisi viime vuonna seitsemän albumia.

- Kyllä siinä silti kiire tuli, kun tekemistä riitti, Mr. Lordi hymyilee ja sanoo, että uusi albumikin on jo tehty, joka ilmestyy ensi vuonna.

Vaikeuksia uran varrella

Kirjassa Mr. Lordi muun muassa kertoo, kuinka koki vuosia sitten hurjan burn outin. Mies kun vastaa Lordissa lähes kaikesta - musiikista asuihin ja lavasteisiin.

- En tiedä, olenko hiljentänyt tahtia. Ehkä minä jotain opin, mutta en sitten kuitenkaan, Mr. Lordi nauraa.

- Tekeminen on itsessään niin hemmetin kivaa ja olen haalinut kaiken itselleni, niin onhan se myös oma moka. Olen koukussa tekemiseen.

Vuonna 2017 Mr. Lordi taas sai kurkkuunsa paiseen, joka meinasi olla kohtalokas. Paise puhkaistiin hätäleikkauksessa ja haava ommeltiin kiinni. Antibiootit auttoivat ja Mr. Lordi parani ja pääsi jatkamaan työskentelyään. Nielupaiseen arpi kuitenkin vaikutti sen verran, että hän menetti lauluäänessään yhden sävelaskeleen. 

Mikä tilanne on nyt?

- Tietääkseni kurkku on palautunut kokonaan, mutta silloin se vaikutti laulamiseen valtavasti. Kun yritin yhtä laulua silloin laulaa, niin siitä ei meinannut tulla mitään.

- Paska tuuri kävi ja sille ei voi mitään. Tuntuu, että en ikinä sairastu normaaleihin asioihin, vaan aina tulee jotain hyvin outoa.

Mr. Lordi on kärsinyt myös haimatulehduksesta, joka ei johtunut alkoholista, kuten yleensä on tapana. Tätä esimerkiksi Mr. Lordin edesmennyt hyvä ystävä Jope Ruonansuu ei uskonut.

- Hänellä oli se ihan oikeasta syystä ja hän yritti saada minua myöntämään. Mutta kun kyse ei todellakaan ollut alkoholista. Jope ei uskonut eikä myöskään lääkäri, että tulehduksen syynä ei ollut viina.

Haastattelussa Mr. Lordi myös puhuu erikoisesta työtarjouksestaan, idoleistaan, kuten Gene Simmonsista, sekä väleistään kitaristi Amenin kanssa. Amen toimi Lordin kitaristina yli 20 vuotta ja mies erotettiin tänä keväänä. Myös uutta kitaristia Konetta Mr. Lordi kehuu vuolaasti. Voit kuunnella koko haastattelun artikkelin alusta tai Podplaysta.

Lordiary-kirja on nyt julkaistu Tammi-kustantamon kautta.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä, Podplay, Radio City ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Mr. Lordi kävi lähellä kuolemaa vuonna 2017 - kertoo vakavasta tilanteesta uutuuskirjassa

Lue myös: Soundi: Lordi löysi uuden jäsenen - "Kone oli aluksi villi kortti"

Kilpailut

Uusimmat