Kuva: AOP

Oikeus teki vihdoin päätöksen Ed Sheeranin plagiointisyytteistä

05.05.2023 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sheeranin väitettiin kopioineen elementtejä hittikappaleeseensa Thinking Out Loud.

Oikeus on päättänyt, että muusikko Ed Sheeran ei syyllistynyt plagiointiin vuoden 2014 hittikappaleellaan Thinking Out Loud.

Sheeranin väitettiin kopioineen sävelmän Marvin Gayen kappaleesta Let's Get It On. Gaye itse on menehtynyt jo 1980-luvulla, mutta Sheerania syytti Gayen säveltäjä Ed Townsendin tytär Kathryn Townsend Griffin. Hän vaati Sheeranilta sekä Warner Music Groupilta ja Sony Musicilta rahallisia korvauksia kappaleen melodian hyödyntämisestä.

Sheeran totesi ennen oikeudenkäyntiä, että päätyisi lopettamaan musiikkiuransa, mikäli tulisi tuomituksi plagioinnista. Oikeudenkäynnin päätyttyä Sheeran iloitsi voitostaan, mutta myönsi muun muassa BBC:lle olevansa huolissaan, että oikeuteen voivat edes päätyä väitteet, joilla ei ole mitään perustaa.

- Näyttää siltä, että en sittenkään joudu eläköitymään päivätyöstäni. Samaan aikaan olen ehdottomasti turhautunut, että perättömät väitteet kuten tämä voivat ylipäätään edetä oikeuteen asti, Sheeran kommentoi.

Tyypillisiä sointuja

Oikeudenkäynnissä Sheeran muun muassa soitti kappaleen akustisesti ja kertoi sen syntyillasta, jona Sheeran oli viettänyt aikaa ystävänsä kanssa, ja inspiroitunut hänen tarinoistaan.

Myös oikeus katsoi, että kappaleissa käytetyt melodiat ovat hyvin tyypillisiä, eikä siten ole poikkeuksellista, että muusikot kautta aikojen ovat käyttäneet niitä.

- Nämä ovat tyypillisiä musiikin rakennuspalikoita, joita laulunkirjoittajat nyt ja aina ovat vapaita käyttämään tai me kaikki musiikin rakastajat jäämme paljosta paitsi, kommentoi Sheeranin asianajaja Ilene Farkas BBC:n artikkelissa.

Sheeran voitti tekijänoikeuskiistan. (kuva: AOP)

Sheeran joutui jo viime vuonna taistelemaan tekijänoikeuksista oikeudessa toisesta hittikappaleestaan Shape Of You. Sheeran voitti myös kyseisen oikeudenkäynnin.

Lue myös: Ed Sheeranin tuleva albumi on aiempaa henkilökohtaisempi - levyllä kuuluvat viime vuosien vastoinkäymiset

Lue myös: Ed Sheeranista julkaistaan pian dokumenttisarja - keskittyy muusikon henkilökohtaisempaan puoleen

Lue myös: Ed Sheeran oikaisee tekijänoikeuskiistaan liittyviä ennakkoluuloja: "Kyse ei ole rahasta, vaan rehellisyydestä"

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat