Kuva: AOP/Kimmo Brandt

Alma Hätönen kokee edesmenneen siskon vierailevan elämässään usein: "Valtava rikkaus"

14.08.2023 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Hätösen sisko menehtyi viime syksynä.

- On paljon pieniä hetkiä, joissa mun sisko tulee käymään, kertoo juontaja Alma Hätönen vieraillessaan Esko Eerikäisen juontamassa Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa.

Hätösen sisko menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen viime syksynä. Kun syöpä löytyi, ei mitään ollut enää tehtävissä. Eeva-sisko oli menehtyessään 39-vuotias.

Hätönen kuitenkin kertoo, että Eevan poismenosta huolimatta, hän kokee siskon olevan toistuvasti läsnä elämässään. Hätönen kuvailee esimerkiksi suhteensa yliluonnollisina pidettyihin asioihin muuttuneen. Hän kertoo muun muassa hetkestä, jolloin ajoi toisen siskonsa kanssa autoa, jonka takapenkillä ei istunut ketään. Kun puhe kääntyi Eevan hautajaisiin, alkoi takapenkin turvavyövalo vilkkua ikään kuin joku istuisi kyydissä ilman turvavyötä. Hätönen kertoo tuolloin tienneensä edesmenneen siskonsa olevan paikalla.

- Sen jälkeen nämä eivät ole olleet mulle uskon asioita, vaan mä tasan tiedän, Hätönen kuvailee.

Hätösen mukaan moni kokee turhaan häpeää uskostaan yliluonnollisiin asioihin. Parhaimmillaan ne voivat hänen mukaansa tuoda elämään paljon lohtua ja merkityksellisyyttä.

- Jos se tekee sun elämästä rikkaampaa, että etsit merkkejä läheisiltäsi tai koet, että he ovat läsnä, anna mennä. Se antaa niin paljon lohtua ja tuo niin paljon merkitystä elämään. Koen, että se on valtava rikkaus, että näkee maailman näin, Hätönen kuvailee.

Siskon kuolema on myös muuttanut elämän perspektiiviä. Vaikka tragedia oli perheelle hirvittävä, on elämän rajallisuuden ymmärtäminen tuonut myös merkitystä elämään.

- Se on järkyttävää erityisesti nuoren ihmisen kohdalla, koska siihen ei ole valmistauduttu millään tavalla. Onhan se ravistelevaa, se pistää kaiken perspektiiviin. Se muuttaa ajattelutapaa juuren tasolla, miten katsot maailmaa ja mihin kiinnität huomion. Vaikka Eevan menetys on ihan hirveä asia ja ottaisin hänet tänne milloin tahansa takaisin, hän antoi myös elämänlahjan. Ymmärsin, että en voi tuhlata tätä elämää. Pitää haistella niitä ruusuja kadun varrella, Hätönen avaa.

Hätönen toivoo voivansa auttaa vielä muita

Tänä vuonna Hätönen kertoo haastattelussa hakeneensa opiskelemaan psykologiaa. Hän ei kuitenkaan yllättynyt, ettei opiskelupaikka vielä auennut, sillä hakukohde on yksi halutuimmista koko Suomessa. Hätönen kertoo haaveilevansa voivansa tulevaisuudessa auttaa muita ihmisiä. Hän pitää hyvin ymmärrettävänä, että nykyihminen usein pelkää kuolemaa, sillä se on siivottu yhteiskunnassamme piiloon ja pois arkisesta elämästämme.

- Mun unelma olisi auttaa nimenomaan kuolemanpelon kanssa. Siihen haluaisin erikoistua, Hätönen summaa.

Hätönen jatkaa, että maailmalla kokeillaan jo kuolemanpelon käsittelemistä erityisessä psykedeeliterapiassa, jossa ohjatusti terapiaistunnossa potilas käyttää jotakin psykedeeliä, jotta istunnon aikana päästään aivan pelon ytimeen ja ohittamaan se. Juuri sellaisesta työstä Hätönenkin haaveilee. 

- Se olisi unelma, että voisin tehdä sitä ja olla sairauden diagnoosista lähtien saattajana loppuun asti sekä ihmiselle, joka menehtyy että hänen perheelleen. Haluaisin olla myös menetyksen jälkeisenä apuna, sillä kun ihminen sairastuu, hänestä pidetään huolta ja läheisistä ehkä jonkin verran, mutta kun ihminen on menehtynyt, läheiset jäävät ihan yksin. Kukaan ei soittele kotiin kysymään, että miten jaksat. Haluaisin olla alusta lähtien sinne loppuun asti, ja vähän sen jälkeenkin vielä siinä, Hätönen kuvailee. 

Voit kuunnella alta tai Podplaysta koko haastattelun, jossa Hätönen kertoo muun muassa, mikä sai hänet luopumaan radiojuontajan työstä ja hyppäämään tyhjän päälle.

Lue myös: Juontaja Alma Hätönen on mennyt kihloihin - sormuksella hulvaton tarina

Lue myös: Alma Hätönen kertoo tv:ssä hengenvaarallisesta illastaan - juontajaa uhattiin kahdesti aseella 

Kilpailut

Uusimmat