Yllättävä kirja Ozzy Osbournelta – tämä kannattaa lukea

06.11.2011 19:16 - Eeva Rajala

Tuhannet ihmiset ovat luottaneet oman terveytensä lääketieteellisenä ihmeenä pidetyn Ozzy Osbournen käsiin.

Juuri julkaistu Tohtori Ozzyn omituiset ohjeet -teos laittaa yhteen The Sunday Timesin ja Rolling Stonen terveyspalstalle tulleet kysymykset. Terveyteen, hyvinvointiin, suhteisiin ja kuolemaankin liittyneisiin kysymyksiin vastasi ei suinkaan koulutettu lääkäri, vaan monessa lääkkeessä ja liemessä keittynyt Black Sabbath -tähti Ozzy Osbourne.

Myönnän omat ennakkoluuloni, kun sain kirjan käteeni. Ajattelin, että tämä on nyt on näitä hömppäkirjoja, jotka on tehty pelkästään huumorimielessä ja tämänkin teoksen voi vaan selata läpi ja heittää nurkkaan pölyttymään. Jo ensimmäisellä sivulla nurkkaan raahautuikin omat ennakkoluuloni: Ozzy oikeasti haluaa auttaa ihmisiä.

Teoksessa käydään kysymysten kautta läpi sellaiset aiheet kuten seksi, ulkonäkö, suhteet, kuolema, lääkkeet ja tautien parantaminen. Vaikka jokaisesta vastauksesta löytyy myös ozzymaista huumoria, ovat hänen vastauksensa enemmän kuin läpänheittoa. Ozzylta on kysytty neuvoja jos jonkinlaiseen vaivaan ja elämäntilanteeseen ja kysymyksen lähettäjä on saanut sopivan, asiaan kuuluvan vastauksen:

Hyvä tohtori Ozzy,
Vaimoni on ilmoittanut poikamme futisjoukkueeseen, pianotunneille ja joogaan. Poikamme on kahden vanha. On tässä järkeä?
Alex, Oxford

Mitä helvetin järkeä on lähettää kaksivuotias pianotunneille? Mitä sen jälkeen? Lentotunteja ja syvänmerensukelluskurssi? Ottakaa nyt jumalauta järki käteen. Vanhemmat sälyttävät skidien harteille hirveät paineet ja ihmettelevät sitten, kun tenava palaa loppuun yhdeksänvuotiaana. Minun neuvoni on, että panette jäitä hattuun.

Kun kirjaa luki eteenpäin, huomasi miten itse alkaa ahmia Ozzyn "neuvoja". Ihmisten lähettämistä kysymyksistä ja Ozzyn vastauksista ilmenee, että moni ihminen ei jollain ihmeen tavalla osaa enää ajatella maalaisjärjellä vaan kovin paljon vaikeammin. Toisaalta vakavampiin vastauksiin Ozzy mainitsee asiaan kuuluvasti, että kysyjän pitäisi kääntyä kunnon lääkärin puoleen, eikä vain kirjoitella Ozzyn pitämälle terveyspalstalle. Etenkin miehiä Ozzy herättelee ymmärtämään omaa terveydentilaansa ja pohtimaan esimerkiksi eturauhassyövän riskiä.

Tohtori Izzyn hommat vastaanotettuani halusin siis ensi töikseni kertoa, että älkää jumalauta olko tyhmiä. Varsinkin miesten on syytä ymmärtää, että lääkärit ovat kyllä ennenkin työntäneet etusormensa äijän hanuriin. Sitä on turha ujostella, koska lekurit tekevät sitä päivittäin. Sitä paitsi kumpi on pahempi juttu: tuntea vieraan miehen sormi perseessään maanantaiaamuna vai maata haudassa matojen syötävänä?

Vaikkei Tohtori Ozzyn omituiset ohjeet ole kirja, joka pitäisi löytyä joka kirjahyllystä lääkärikirjan vierestä, voi se monelle olla helposti luettava herätysteos omaan terveyteen. Ozzy vastaa maalaiskielellä, eikä turhaan kainostele kertoessaan omista vuosien saatossa koetuista terveysongelmistaan. Ja vaikka monet kysymykset kuulostavatkin hassuilta, vastauksissa on huumorin lisäksi mukana totuutta. Toisaalta muutamissa vastauksissa kannattaa todellakin lukea vastaus pelkästään huumorin kautta, eikä ottaa kaikkea totena.

Vaikka tätä kirjaa ei todellakaan ole tarkoitettu otettavaksi vakavasti, toivon, että lukiessanne olette oppineet jotain. Minä ainakin olen, sillä viikoittainen kysymysvuori on ollut meikäläiselle kuin pikakurssi ihmisluonnosta. Samalla olen myös jollain omituisella tavalla oppinut jotain itsestäni.

Jos siis olet pitänyt Ozzy Osbournea vain Pimeyden prinssinä, änkyttävänä perheenisänä tai aivonsa huumeilla ja alkoholilla pilanneena rock-tähtenä, tämän kirjan lukiessasi ajattelet varmasti toisin.

Arvosana teokselle Tohtori Ozzyn omituiset ohjeet: 4/5

Eeva Rajala on Voicen uutistoimittaja

Kilpailut

Uusimmat