Arvostelu: Hurmurikissa toimii myös ilman Shrekiä

27.01.2012 12:30 - Eeva Rajala

Saapasjalkakissa seikkailee ensimmäisessä elokuvassaan 3D-tehosteiden siivittämänä. Nyt ei tarvitse enää miettiä, kantaako hahmo ilman vihreätä Shrek-jättiä.

Valkokankaan valtaa suloisesti piirretty hurmurikissa, joka on luotu lähes täydellisesti. Idea Saapasjalkakissan omasta elokuvasta ei siis ole mennyt hukkaan, vaan hahmo toimii elokuvassa yhtä hyvin kuin esimerkiksi Shrek omissa elokuvissaan.

Elokuvassa Saapasjalkakissan kanssa seikkailevat Tyyris Tyllerö ja Kitty Pehmotassu. Kaverukset ovat jo pidemmän aikaa metsästäneet taikapapuja ja saavat vihiä, missä ne saattaisivat olla. Taikapavuilla voidaan kasvattaa Jaakko pavunvarsi -sadusta tuttu kasvi taivaisiin saakka, missä sijaitsee jättiläisen linna kultaisine hanhineen.

Saapasjalkakissan hahmoon on saatu vangittua täydellisesti oikean kissan olemus, johon olen kahden kissan omistajana saanut tutustua itsekin: Miten kissa on samaan aikaan hyvin viekas ja samalla täysi hölmö. Saapasjalkakissa omaa loistavat taisteluliikkeet, mutta esimerkiksi maahan heijastuva valo vangitsee kissan keskittymisen kokonaan, ja se alkaa jahdata alati liikkuvaa valoa.

Alkuperäisessä elokuvassa Saapasjalkakissan äänenä kuullaan hurmaava Antonio Banderas. Aivan yhtä hyvää työtä tekee suomenkielisessä versiossa Banderasin paikan ottanut Heikki Sankari, jonka espanjan aksentilla puhuttu suomi toimii roolissa hyvin.

Saapasjalkakissan tarinassa ei sinänsä tule minkäänlaisia yllätyksiä, mutta ei se välttämättä ole myöskään liian ennalta arvattava. Tuttu Jaakko ja pavunvarsi -tarina tuo elokuvaan sopivasta jo katsojalle tuttua asiaa ja 3D-efektien siivittämä lopputarina vie letkeästi katsojan mukanaan.

Sinänsä 3D-tekniikan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kaikki elokuvat eivät sitä kaipaa. Tästä elokuvasta en valitettavasti löytänyt mitään, minkä takia 3D-tekniikan käyttäminen olisi ollut tarpeellista. Se ei omasta mielestäni tuonut lisää mahtavuuksia jo valmiiksi hyvän näköiseen elokuvaan.

Varoituksen sana koiraihmisille ja kissoja inhoaville: elokuva ei välttämättä toimi kaikille, sillä Saapasjalkakissa ja Kitty Pehmotassu eivät ole elokuvan ainoat kissat. Mielipuolisesta aivastelusta voi elokuvateatterissa kuitenkin olla täysin vapaana.

Saapasjalkakissa 3D
Ohjaus: Chris Miller
Käsikirjoitus: Ken Marino, David Wain
Ääninäyttelijät: Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifiniakis, Billy Bob Thornton
Suomalaiset ääninäyttelijät: Heikki Sankari, Petra Karjalainen, Antti Luusuaniemi, Paleface
Arvosana: 4/5

Kilpailut

Uusimmat