12 kuolonuhria: Kun todellisuus saapui elokuvateatteriin

23.07.2012 15:00 - Eeva Rajala

Kymmenet elokuvakatsojat olivat odottaneet Yön ritarin paluu -elokuvaa kuin kuuta nousevaa. Viime viikon ensi-ilta Denverissä oli kuitenkin monelle painajaismainen kokemus.

Olin rauhallisesti viettämässä vapaapäivääni, kun kuulin uutisissa tapahtuneesta. Vähän yli parikymppinen mies oli avannut tulen elokuvateatterissa. Kuolleita oli siinä vaiheessa kymmenen, myöhemmin kuolonuhreja kerrottiin olevan 12. Pääni löi tyhjää, sillä mietin herkeämättä: Mitä? Elokuvateatterin salissa on ammuskeltu? Eihän se edes ole mahdollista!

Mieleeni tuli tarkasti vartioitu elokuvateatteri, sillä kuvittelin elokuvateattereiden Yhdysvalloissa olevan yhtä vartioituja kuin Suomessa on esimerkiksi Presidentinlinna. Miten joku voi yksinkertaisesti vain räjäyttää pari savupommia ja alkaa ampua? Tapaus on käynnistänyt jälleen kerran keskustelun Yhdysvaltain aselaeista. Poliisin mukaan epäillyn käyttämät aseet oli ostettu laillisesti Denverin alueen urheiluliikkeistä puolen vuoden aikana. Niinpä.

Vaikka miten päin ampumistragediaa tarkastelee, tämä kyseinen tapaus koskee erityisesti. Tiedän, että maailmassa monien ihmisten elämä on yksi suuri tragedia muun muassa sotien, nälänhädän ja ihmisoikeusloukkausten vuoksi. Tapaus on kuitenkin järkyttävä, pysäyttävä ja tunkeutuu mieleeni yhä uudelleen ja uudelleen.

Tapahtunut järkyttää varmasti monien turvallisuuden tunnetta. Itse olen aina ajatellut, että vaikka miten hankalia asioita maailma heittää eteeni, konsertti- ja elokuvasalit ovat olleet aina minulle rauhan tyyssija. Teatterisali on paikka, joka vie katsojan hetkeksi pois todellisuudesta. Se on paikka, jossa voi hetken aikaa unelmoida ja rentoutua. Elokuviin voi viedä rakkaansa nauttimaan ja nauramaan, ja siellä toisen kättä voi puristaa hellästi, tempautua elokuvaan mukaan, eikä tarvitse pelätä kenenkään satuttavan, sillä kaikki on vain elokuvaa.

Ymmärrän myös sen, että tällaisten tapausten jossittelu ja voivottelu eivät käännä kelloja taaksepäin. Kuolema korjaa ihmisiä maailmasta erilaisin tavoin. Tällaiset tavat pitäisi kuitenkin pystyä kitkemään pois. Nuorin kuolonuhri oli 6-vuotias! Käsittämätöntä.

Tähän mennessä tapaus on kerännyt valtavan julkisuuden ympäri maailmaa. Elokuvayhtiö Warner Bros on perunut muutamia Batman-elokuvan ensi-iltoja ja elokuvan mainoskampanja on keskeytetty. Näiden lisäksi tulevan Ganster Squad -elokuvan trailerit on otettu pois näytöstä. Elokuvan aloituskohtauksessa miehet alkavat ammuskella yleisöä kohti elokuvateatterissa, ja traileria näytettiin juuri ennen Yön ritarin paluu -elokuvaa.

Joukkosurmia on nähty jo tarpeeksi. Muutoksista jaksetaan puhua suurimman kohu aikana, mutta mitä sitten tapahtuu, kun tästäkin tragediasta on kulunut muutamia kuukausia? Muuttuuko mikään?

Millaisia tuntemuksia Denverin ampumatragedia sinussa herätti?

Kilpailut

Uusimmat