Leijonan luola -sijoittajat paljastavat IS:lle: Näin meistä tuli menestyjiä

02.02.2013 08:45 - Katariina Näreaho

Reilun viikon kuluttua Nelosella alkaa televisiosarja Leijonan luola, jossa viisi pääomasijoittajaa etsii rahoilleen tulevaisuuden sijoituskohteita. Mutta kuinka "leijonat" itse ovat menestyksensä saaneet?

Leijonista vanhin, 63-vuotias oululainen yritysjohtaja Jorma Terentjeff, kertoo Ilta-Sanomille, ettei tie menestykseen ole helppo. Riskejä on otettava, niin rahallisia kuin henkilökohtaisiakin. Lisäksi menestyksen eteen tarvitaan onnea, valtavasti työtä ja peräänantamattomuutta.

Tällä hetkellä hiihtokeskus Iso-Syöte Oy:tä yhdessä vaimonsa kanssa pyörittävä Terentjeff tunnetaan parhaiten JOT Automationin toimitusjohtajana. On hän ollut myös kännykkälatureita valmistavan Salcompin hallituksessakin. Tuolloin molemmat yritykset vietiin pörssiin, ja niistä kasvoi maamme suurimpia menestystarinoita.

Porukan nuorin, 38-vuotias Oskari Lehtonen, puolestaan on ansainnut menestyksensä omalla CGS Software -tietotekniikkayrityksellään, jonka hän perusti jo parikymppisenä. Tällä hetkellä Lehtonen toimii pääomasijoittajana yrityskiihdyttämö KoppiCatchissä. Useita muitakin yrityksiä alkuun saatellut kirkkonummelainen pitää Terentjeffin tapaan määrätietoista työtä menestyksen yhtenä avaimena. Hän myös kehottaa yrittäjiä olemaan kärsivällinen ja uskomaan vakaasti omaan tuotteeseensa.

Naisvoimaa edustava Anne Berner, 47, tunnetaan sisustusliike Vallila Interiorin toimitusjohtajana. Tie perheyrityksen johtoon ei ollut itsestäänselvyys, sillä Bernerin veljen oli tarkoitus ottaa ohjat käsiinsä. Nainen itse haaveili lääketieteen opiskelusta. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi äidin kuoltua vuonna 1986, ja sisaruksista vanhimpana parikymppinen Anne aloitti työt Vallila Interiorissa. Muutamaa vuotta myöhemmin hänestä tuli toimitusjohtaja.

43-vuotiaan Riku Asikaisen ura starttasi jo teini-iässä. Hän ryhtyi pyörittämään koulussaan kirjamyyntitoimintaa - tuolloin mies oli vasta 16-vuotias. Tästä syntyi Lukiolaisten Kirjakauppa, jonka Asikaiselta myöhemmin osti SanomaWSOY. Mies perusti vastaavalla idealla toimivan yrityksen myös Ranskaan, joka on maan suurin oppikirjojen välittäjä. Menetyksen ainekset koostuvat Asikaisen mukaan hyvistä ideoista ja onnesta. Hän kuitenkin huomauttaa, että onneen pystyy jokainen itse vaikuttamaan tekemällä asioita oikein.

Pohjoismaisen rahoituskonserni ICECAPITALin toimitusjohtaja Ari Lahti, 49, tunnetaan myös Kuopion Palloseuran pääomistajana. Lisäksi hän on työskennellyt pitkään eri pankkiiriliikkeissä. Lahti kertoo Ilta-Sanomille luoneensa tärkeän pohjan uralleen opiskellessaan ulkomailla. Yrittäjille Lahti kertoo neuvoksi sen, että tärkeintä on halu onnistua.

- Olen sanonut, että narulla työntämällä, kaikenlaisia tukia antamalla ei tule yrittäjiä.

Leijonan luola alkaa Nelosella 13. helmikuuta kello 20.00.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat