Top Chef -kokki nostaa hattua koulun keittäjille

01.04.2013 14:15 - Reetta Haverinen

Tunnettu tv-kokki ja ruokakriitikko Hans Välimäki ei kritisoi suomalaista kouluruokaa. Hän pikemminkin nostaa hattua koulunkeittäjille, jotka onnistuvat tarjoamaan hyvää perusruokaa lapsille pienistä määrärahoista huolimatta.

Viime aikoina mediassa on kuohunut. Kritiikki koulu- ja päiväkotiruokaa kohtaan on saanut aikaan keskustelua niin lehdissä kuin muissakin medioissa. Keittiömestari Hans Välimäki ei kuitenkaan lähtisi arvostelemaan ruokaloiden tarjoamia lounaita vaan kehottaisi vanhempia kiinnittämään enemmänkin huomiota siihen, mitä lapset laittavat kotona suuhunsa.

- Koulun tarkoitus on antaa päivän perusravintoa lapsille ja määrärahat ovat pienet. Olen nähnyt kuinka keittäjät tekevät työtään ja yrittävät pitää budjetit kasassa. Nostan kyllä hattua näille ihmisille miten he tässä onnistuvat, Välimäki sanoo.

Suomessa tarjotaan kaikille ilmainen koululounas, eikä lasten tarvitse kantaa mukanaan eväitä. Amerikassa ja Isossa-Britanniassa koulukioskeista ostettavien välipalojen ja omien eväiden syöminen asettaa lapset kuitenkin melko eriarvoiseen asemaan.

Välimäen mielestä meidän ei pitäisi väheksyä siis suomalaista koulujärjestelmää, vaikka totta kai sitäkin voi kehittää aina positiivisempaan suuntaan.

Kilpailut

Uusimmat