Kuva: Shutterstock

Kolumni: Miksi juhlakutsuun vastaaminen on niin h*lvetin vaikeaa?

05.11.2019 20:15 - Henna Koste / henna.koste@bauermedia.fi

Toimittaja Henna Koste pohtii, miksi niin moni jättää kutsut huomiotta ja miksi se on epäkohteliasta.

En uskaltanut pienenä kutsua koulukavereita synttärijuhliin. Pelkäsin, ettei kukaan tulisikaan. Onneksi en tiennyt, että samanlaiset pelot pyörisivät päässä 20 vuotta myöhemminkin. Siinä välissä elin ajan, jolloin tyhjään kämppään (käty-termi ei ollut silloin vielä voimissaan, ainakaan Kouvolassa) tunki helposti 50 nuorta. Tuttua tai tuntematonta.

Sosiaalinen media tekee usein elämästä helppoa. Tutut on helppo kutsua koolle luomalla Facebookiin tapahtuma. Siihen helppous sitten jääkin. Harva vastaa kutsuun tai jos vastaa, niin se tapahtuu juuri ennen h-hetkeä. Teenkö itse näin? Toisinaan. Hävettääkö? Kyllä. 

Tänä aikana, kun ystävälle viestin vastaamiseen voi saada kulumaan kolme kokonaista päivää, täytyy ilmeisesti juhlakutsuja puntaroida kolme viikkoa. Ehkä julkinen kutsu asettaa paineita. Pitääkö minun kirjoittaa Facebook-tapahtuman seinälle kaikkien nähtäväksi syy, miksi en pääse juhliin? Olisiko helpompi vain jättää kutsu huomiotta ja selitellä vasta, kun on pakko?

Sama ilmiö näkyy myös esimerkiksi hääjuhlissa, joihin kutsut lähetetään postissa. Vastausprosentti on pieni. Sen olen huomannut omalla kohdallani sekä kysellessäni tuttavilta. Kutsussa kuitenkin usein lukee päivämäärä, johon mennessä vastausta pyydetään. Jos vastausta ei tule, voiko olettaa, ettei kutsuttu ole tulossa? Vai, että on ilmiselvää, että hän on tulossa? Niinpä, en minäkään tiedä. 

Ilmoittautumista pyydetään hyvästä syystä: on tiedettävä paljon ruokaa ja juomaa varataan. Jatketaanko iltaa ravintolassa vai vaikka kotona? Pitääkö varata yöpymispaikkoja? Millainen onkaan kokonaisbudjetti? Olen kuullut monen sanovan, että ei tee enää mieli järjestää juhlia, kun kaikki kuitenkin feidaavat. 

Kutsut ja juhlat ovat iloisia asioita. Pidetään ne jooko myös sellaisina? Seuraavan kerran, kun saat kutsun juhliin, kerro järjestäjälle pääsetkö osallistumaan. Jos et pääse, sekin on ok! Kunhan muistat ilmoittaa sen.

Lue myös: Tytär sai kutsun kaverinsa syntymäpäiville - sankarin äidin vaatimus jätti sanattomaksi

Lue myös: Kenet pitäisi kutsua häihin? Moni hääpari tekee ajattelemattaan kiusallisen valinnan

Kilpailut

Uusimmat