Kuva: AOP

Viranomaiset pyytävät Kylie Jennerin apua pandemiassa - somevaikuttajiin turvauduttu myös Suomessa

21.03.2020 14:15 - Milena Raappana

Somevaikuttajia pyydetään levittämään faktatietoa koronaviruspandemiasta seuraajilleen.

Koronaviruspandemia edetessä Yhdysvalloissa terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi apua pyydetään sosiaalisen median vaikuttajilta, kuten Kylie Jenneriltä. 

Refinery29-julkaisu uutisoi Yhdyvaltojen korkeimman lääkintäviranomaisen Jerome Adamsin vedonneen Good Morning America -ohjelman haastattelussa somevaikuttajiin ja toivoi heidän levittävän tietoa eristäytymisen merkityksestä. 

- Tarvitsemme sosiaalisen median vaikuttajia auttamaan ihmisiä ymmärtämään, että tämä on vakavaa. Ihmisiä kuolee, Adams sanoi. 

Adams huomauttaa, että myös nuoret ovat itse vaarassa, vaikka paljon puhutaan vanhempien ihmisten olevan riskiryhmää. 

- Minulla on 15- ja 14-vuotiaat lapset ja mitä enemmän kiellän heitä tekemästä jotain sitä enemmän he haluavat tehdä niin. Mitä ajattelen meidän todella tarvitsevan... on saada vaikuttajat mukaan. Me tarvitsemme Kylie Jennerin, Adams selitti.

Vastauksena Adamsin vetoomukseen Jenner pyysi seuraajiaan Twitterissä ja Instagram Storiesissaan "pysymään sisällä". 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Tämä on vakavaa ja ainoa tapa, millä saamme hidastettua tätä, jos teemme näin. Kukaan ei ole immuuni. Milleniaalit eivät ole immuuneita", Jennerin Instagram Storiesissa sanottiin Refinery29-julkaisun mukaan.

Sosiaalisen median vaikuttajien vaikutusvaltaan on turvauduttu myös Suomessa. Markkinointi & Mainonta -julkaisu uutisoi Valtioneuvoston, Mediapoolin ja PING Helsingin suunnitelleen viestintäohjeistukset seuratuimmille sosiaalisen median vaikuttajille. Tarkoituksena on tavoittaa nuori kohderyhmä ja estää virheellisen tiedon leviäminen sosiaalisessa mediassa.

M&M:n mukaan Valtioneuvosto lähetti eilen sosiaalisen median vaikuttajille viestin, jossa pyydetään käyttämään virallisia tietolähteitä, tarkistamaan tietojen oikeellisuus ja käyttämään aihetunnistetta #faktaakoronasta.

PING Helsingin Inna-Pirjetta Lahti kuvaili, että yhteistyötä tekevien tahojen oli tarkoitus harjoitella kriisiviestintää syyskuussa, mutta koronaviruspandemian myötä työtä alettiin toteuttaa heti. Työn tuoma viesti on monisuuntainen: toisaalta halutaan tuoda nuorelle tärkeää tietoa lähteestä, joka koetaan kaverilliseksi ja toisaalta painottaa sosiaalisen median vaikuttajien vastuuta viestinnässä. 

Suomalaisista vaikuttajista koronaviruksen tiedotuksessa kortensa kekoon ovat kantaneet Antti Holma ASMR-videollaan ja tubettaja Roni Back, joka haastatteli videolle Li Anderssonia ja lääkäri Anni Saukkolaa aiheesta. Jutun kirjoittamishetkellä video on kerännyt peräti lähes 99 600 katselukertaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Lady Gaga vapaaehtoisessa kotikaranteenissa - "Koronavirus on ennakkoluuloton"

Lue myös: Twitter kielsi paniikinlietsonnan koronasta - käy tiukasti myös valeuutisia vastaan

Lue myös: Pinterest esti koronavirukseen liittyvät hakutulokset - ymmärrätkö syyn?

Lähteet: Refinery29, Markkinointi & Mainonta

Kilpailut

Uusimmat