Kuva: Shutterstock

85 prosenttia maailman väestöstä haluaa kieltää kertakäyttömuovin, selviää WWF:n kyselystä

24.04.2024 12:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Kyselytutkimuksen mukaan valtaosa maailman ihmisistä haluaa kieltää eniten muoviroskaa tuottavan kertakäyttömuovin.

Valtaosa maailman ihmisistä haluaa sitovat säännöt muovituotteille, selviää WWF:n ja Plastic Free Foundationin tekemästä kansainvälisestä kyselytutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneista 85 prosenttia kannattaa kertakäyttöisten muovituotteiden kieltoa. 88 prosenttia sen sijaan vaatii valmistajilta selkeitä pakkausmerkintojä, jotka kertovat kuinka muovi tulisi kierrättää, käyttää uudelleen tai hävittää. Vastanneista jopa 90 prosenttia kannattaa kieltoa muovien haitallisille kemikaaleille, jotka ovat vaarallisia ympäristölle, eläimille ja ihmisille.

Muovituotteiden sääntely on nyt ajankohtaista, sillä huhtikuun lopulla Kanadassa käydään YK:n kansainvälisen muoviroskasopimuksen neljäs ja toiseksi viimeinen neuvottelukierros. Syksyllä 2022 alkaneiden neuvotteluiden tavoitteena on solmia sitova sopimus, joka sääntelee muovin tuotesuunnittelua, valmistusta, käyttöä, hävittämistä ja kierrättämistä maailmanlaajuisesti.

Muovin haitat ympäristölle ja luonnolle ovat merkittävän suuret, joten sopimusta tarvitaan. Vuosittain muovijätteeseen kuolee arviolta miljoona merilintua ja yli 100 000 merinisäkästä.

Fossiilisista raaka-aineista valmistettu muovi hajoaa mikromuoviksi, mitä on lähes mahdotonta poistaa luonnosta. Yksi sopimuksen tärkeimmistä tavoitteista on WWF:n mukaan estää muovin päätyminen ympäristöön.

Muovin kierrätysprosentti on surullisen alhainen: vain noin yhdeksän prosenttia muovista kierrätetään. Maailmanlaajuisesti muovia valmistetaan vuosittain yli 430 tonnia, joista 60 prosenttia menee kertakäyttötuotteisiin.

Iso osa muovista päätyy roskaksi ympäristöön ja erityisesti vesistöihin. Maailman vesissä arvioidaankin olevan yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa.

Kyselyyn osallistui lähes 25 000 vastaajaa 32 eri maasta. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

Lue myös: Tiedätkö, miten styroksiset noutoruokapakkaukset kierrätetään?

Lue myös: Ruokakauppojen muovikasseihin ilmestyy uusi varoitusmerkintä - muista toimia näin 

Lue myös: MTV: Muovia ei osata kierrättää oikein - asiantuntija kertoo yleisen virheen

Lähde: WWF

Kilpailut

Uusimmat