Kuva: Shutterstock

Suomeen ei saa tuoda ulkomailta mitä tahansa ja kuinka paljon vain - Tulli antaa yksinkertaisen neuvon

06.06.2024 17:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Tulli kertoo myös miten kannattaa toimia, jos matkalaukkuun on päätynyt liikaa tavaroita, joiden tuonti on rajoitettua tai kiellettyä.

Matkustaja ei voi tuoda ulkomailta Suomeen mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa, muistuttaa Tulli tiedotteessaan. Matkustajan kannattaa siis olla tarkkana tullausten kanssa ja perehtyä etukäteen siihen, mitä saa tuoda ja mitä ei. Myös sillä on merkitystä, mistä päin maailmaa on Suomeen palaamassa.

Jos Suomeen saapuu EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta lentäen, saa esimerkiksi vaatteita ja elektroniikkaa tuoda enintään 430 euron arvosta tullitta ja verotta. Arvoraja ei koske alkoholia tai savukkeita. Edellämainituille tuotteille on omat aikarajat ja määrälliset rajoituksensa.

Omaan käyttöön ostettuja tavaroita saa tuoda EU:n tulli- ja veroalueelta ilman tullimaksua tai veroa. Kuitenkin lääkkeissä ja tupakkatuotteissa tuonti on rajoitettua.

– Ohjeemme Suomeen tulijalle on yksinkertainen ja helppo toteuttaa: tutustu aina etukäteen tuontirajoituksiin esimerkiksi Tullin verkkosivuilla. Näin voit välttyä yllätyksiltä, sanoo tulliylitarkastaja Niina Taimela.

Tarkistathan ainakin näistä tuotteista etukäteen tuontirajoitukset ja -ehdot:

1. Lääkkeet

2. Tupakkatuotteet

3. Maito-, liha- ja kalatuotteet

4. Kasvit, hedelmät ja vihannekset

5. Lemmikit

6. Uhanalaiset lajit ja niistä valmistetut tuotteet, kuten kaviaari, korallit ja kaktukset

7. Käteinen raha

Yksityiskohtaisemmat ohjeet ylläolevista asioista löydät Tullin sivuilta.

Tullaamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. (kuva: Shutterstock )

Jos laukkuun on päätynyt liikaa tavaroita, joiden tuontia on rajoitettu tai niiden tuonti kielletty, kannattaa ne luovuttaa itse Tullille. Silloin tulee valita punainen kaista. Mikäli valitsee vihreän tai sinisen kaistan ja hallustasi löydetään kiellettyjä tuotteita tai tavaroita, joiden tuonti on rajoitettua, voi Tulli takavarikoida ne. Tällöin sinulle saattaa napsahtaa kaksinkertainen maksu veroista, tai sinua voidaan epäillä jopa tullirikoksesta.

– Tullin työntekijöiltä voi aina kysyä neuvoa. Jos on epävarma, esimerkiksi lentokentällä voi valita punaisen kaistan, josta tavoittaa Tullin henkilökunnan, Taimela neuvoo.

Lue myös: Salama on Suomen vaarallisimpia sääilmiöitä - Ilmatieteen laitoksen ukkostutkijan vinkit suojautumiseen

Lue myös: Rajut raekuurot voivat tehdä pahaa jälkeä autolle - näin varaudut

Lue myös: Ruokavirastolta tärkeä muistutus kesäleipureille

Lähde: Tulli

Kilpailut

Uusimmat