IL: Apua, kinkkupula uhkaa jouluna - kotimaista ei riitä kaikille

20.11.2012 07:45 - Eeva Rajala

On todennäköistä, että kotimaista joulukinkkua ei tänä jouluna syödä kaikkien halukkaiden joulupöydässä, kertoo Iltalehti. 

- Suomalaisen sikatalouden tilanne on kriittinen. Tänä jouluna tilanne on se, että kotimaista sianlihaa ei todennäköisesti riitä jokaiselle halukkaalle. Tällöin joulukinkkumarkkinoita paikataan ulkomaisella sianlihalla, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Iltalehden printtiversiossa.

Suomalaiset syövät joulukinkkua noin seitsemän miljoonan kilon edestä. Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta kotimaisen sianlihan tuotanto on laskenut rajusti. Suomalaisten tuottajien suurimman ahdingon syynä on rehujen hinnan nousu. Atrian lihaliikennetoiminnan johtajan Matti Perälän mukaan tuotanto on pudonnut vuodesta 2008 30 miljoonalla kilolla.

- Tänä vuonna kinkkujen hinnoissa on nähtävillä jonkin verran nousua. Se on yritetty pitää kohtuullisena, mutta kyllä se kuluttajiin vaikuttaa, Perälä huomauttaa lehdessä.

Mutta mitä sitten, jos joulupöydässä notkuu ulkomaista sianlihaa? MTK:n puheenjohtaja näkee asiassa kaksi ongelmaa: Ulkomainen sianliha on voitu tuottaa Suomessa kielletyillä menetelmillä, esimerkiksi antibioottien kanssa. Toinen huolestuttava piirre Marttilan mukaan on se, että ulkomailla tuotettua lihaa voidaan yrittää hämätä kotimaiseksi.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat