Ahdistaako jo? 10 helppoa tapaa päihittää joulustressi

05.12.2012 10:15 - Eeva Rajala

Monet heräävät joulun valmisteluun vasta jouluviikolla, ja kaikki ovat jo auttamattomasti myöhässä.

Voicen toimitus listasi kymmenen vinkkiä, jotka helpottavat sinua joulustressin keskellä ja joilla voi estää joulustressin syntymisen kokonaan.

1) Varaa joulun juna- ja bussiliput hyvissä ajoin
Vinkki toimii sekä pidempien että lyhyempien matkojen suunnittelussa. Jos ostaa liput jo nyt, ei tarvitse stressata, pääseekö juuri haluamallaan junalla tai bussilla.

2) Tee joululahjojen ostamisesta helpompaa
Joululahjaostosten tekeminen on monille se ahdistavin ja työläin vaihe joulussa. Shoppailustressiä voi vähentää tekemällä jo valmiiksi listan lahjoista, mitkä aikoo hankkia, ja paikoista, mistä ne hankitaan. Näin säästyy helposti omia voimia ja aikaa. Kannattaa myös tehdä ostoksia silloin, kun muut eivät niitä tee. Vältä siis suurinta alkuiltojen hullunmyllyä.

3) Älä haali liikaa vastuuta joulusta
Älä siis ota yksin harteillesi esimerkiksi kaikkien jouluruokien valmistusta. Jos tiedät jo etukäteen, ettet selviä kokkailusta ilman stressiä ja itkuraivareita, koita delegoida vastuuta eteenpäin ainakin osittain.

4) Kuka ostaa joululahjoja ja kenelle?
Sopikaa etukäteen ystävien ja sukulaisten kanssa, ostatteko joululahjoja vai ei. Jos lahjoja ostetaan, kannattaa sopia etukäteen, kuka ostaa lahjat kenelle. Näin vältetään turhien lahjojen ostaminen

5) Testaa kokkaustaitosi
Jos mietit, että teet joulupöytään tänä vuonna ensimmäistä kertaa itse esimerkiksi lanttu- tai porkkanalaatikot, kannattaa niistä tehdä testiversiot ennen joulua. Jos testiversiot eivät onnistu tai homma ei muuten suju kunnolla, voit aina käydä ostamassa laatikot kaupasta ennen joulua. Kaupan laatikoita voi myös tuunata kotona oman makuisiksi.

6) Rauhoita mielesi joululahjaostoksilla
Kun lähdet joululahjaostoksille, varaa mp3-soittimeesi lempimusiikkiasi. Monesti myös rauhallisen musiikin kuuntelu jouluhälinän keskellä rauhoittaa, eivätkä kauppojen kiirettä synnyttävät joululaulut aiheuta lisäahdistusta. Samalla voit jo asennoitua siihen, että joudut todennäköisesti jonottamaan kauppojen kassoilla.

7) Ulkoista joulusiivous
Mikäli talosi tai asuntosi on suuri ja ahdistut helposti joulusiivouksesta, hanki apujoukkoja. Joulusiivouksen voi ulkoistaa esimerkiksi siivousfirmalle tai voit pyytää ruokapalkalla ystäviäsi ja tuttaviasi auttamaan joulusiivouksessa.

8) Tee joululahjaostokset ajoissa
Lahjojen hankkiminen kannattaa aloittaa aikaisin, jo vaikka marraskuun puolella. Mikään ei estä sinua pohtimasta lahjojen hankkimista jo kesälomamatkalla. Ei kannata myöskään ottaa stressiä siitä, ettei kaikille saa hankittua juuri sitä oikeaa legopakettia lahjaksi. Jos tiedät olevasi kiireinen, kannattaa kaupoissa juokseminen jättää muille ja turvautua nettikauppoihin.

9) Tee kaikki mahdollinen etukäteen
Tämä koskee niin ruoanlaittoa, siivoamista kuin lahjojen paketointia. Esimerkiksi korvapuustit voit helposti tehdä jo nyt, laittaa pakkaseen ja lämmittää ne jouluaattona syötäviksi.

10) Hanki muovikuusi
Vaikka aidossa kuusessa on varmasti paljon tunnelmaa, on muovikuusi helpompi ja monivuotisempi ratkaisu. Tuuhealta näyttävä muovikuusi vaatii vähemmän huolta ja monesti se on myös kauniimpi.

Katso kaikki aiemmat jouluvinkit täältä!

Kilpailut

Uusimmat