Harrastatko suuseksiä? Ethän unohda tätä riskiä!

16.01.2013 12:15 - Karoliina Kotala

Vaikka syöpäkuolemien määrä on laskussa, on kuitenkin olemassa riskejä, jotka on syytä ottaa vakavasti.

Suuseksistä todella voi saada kurkkusyövän, ja riskin taustalta löytyy papilloomavirus. Papilloomavirukset ovat DNA-viruksia, joista osa aiheuttaa ihmiselle esimerkiksi syyliä, mutta myös kohdunkaulan- ja kurkun syöpää.

Tutkijat ovat huomanneet kasvua suun- ja kurkun syövissä, miehillä ja naisilla, joiden taustalta löytyy nimenomaan papilloomavirus. Yhdysvalloissa papilloomaviruksen todettiin jopa olevan yleisempi syy suun syöpiin kuin tupakka.

Papilloomavirus aiheuttaa syöpää yleensä erityisesti suun takaosaan, kielen "juureen" ja nielurisoihin. Suusyövät yleisesti ovat miehillä tuplasti yleisempiä kuin naisilla. Papilloomaviruksen aiheuttamia sairauksia seulotaan kuitenkin gynekologilla, ja jokaisen naisen tulisikin muistaa huolehtia säännöllisistä PAPA-kokeista. PAPA-koe paljastaa kuitenkin vain mahdolliset solumuutokset kohdunkaulan limakalvoissa, eikä esimerkiksi muutoksia suussa. Verestä voidaan kuitenkin määrittää papilloomavirus-vasta-aineet, joiden esiintymistä voidaan pitää merkkinä infektiosta.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat