Disney-elokuvien kääntöpuoli: Kuusi tapaa, joilla piirretyt näyttävät väärää esimerkkiä pojille

18.03.2014 19:15 - Katariina Näreaho

Vaikka Disneyn sankarit ovat pääosin esimerkillisiä hahmoja lapsille, loistaa pohjalta myös paljon haitallisia piirteitä.

Disney-elokuvista puhuttaessa usein aiheeksi nousee se, kuinka ne vaikuttavat tyttöihin. Harva kuitenkin tulee ajatelleeksi, millaista esimerkkiä piirroselokuvien sankarit näyttävät pojille.

Lapsi ei itse tule asiaa ajatelleeksi, mutta Disneyn roolihahmoilla voi olla suurikin vaikutus siihen, millainen käsitys hänelle muodostuu esimerkiksi miesten ja naisten välisestä kanssakäymisestä, rakkaudesta ja ennen kaikkea, millaista on olla mies.

Kuusi asiaa, jotka Disneyn piirretyt opettavat pojille

1. Kaikki miehet ovat kiinnostuneita naisista

Moni homoseksuaali tiedostaa suuntautumisensa ainakin jollain tasolla jo lapsena. Ei ole siis ihme, että omat tuntemukset herättävät hämmennystä, kun kaikki lastenohjelmat esittävät miesten ja naisten välisen rakkauden normina. Vielä on matkaa siihen, että piirroselokuvissa alkaa näkyä muitakin kuin heteropareja.

2. Kaikki miehet haluavat naimisiin

Disneyn piirretyt antavat ymmärtää, että kaikki sankarit haluavat epätoivoisesti itselleen kumppanin. Sinkkumiehet ja "epäonnistujat" sen sijaan esitetään hyvin negatiivisessa valossa, yleensä itsekkäinä, ilkeinä ja epäluotettavina. Esimerkkinä Aladdin-elokuvien pahis Jafar sekä Keisarin uudet kuviot -piirretyn Keisari Kuzco.

3. Tosirakkaus löytää sinut

Disney opettaa lapset uskomaan rakkautteen ensisilmäyksellä. Kun prinssi ja prinsessa kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa, puuttuu kohtalo mukaan peliin ja saattaa heidät vaikeuksien kautta yhteen. Tosiasiassa miesten ja naisten on nähtävä suunnattomasti vaivaa, jotta tarina saisi onnellisen lopun. Ihastuksesi tuskin arvaa osoitteesi ja vain ilmestyy eräänä päivänä kotiovellesi - piirretyissä tämä sen sijaan on täysin mahdollista.

4. Miehet ovat vahvoja, naiset heikkoja

Niin romanttisia kuin sankaritarinat ovatkin, antavat ne myös väärän käsityksen siitä, mitä miehiltä odotetaan ja millaisia naiset ovat. Esimerkiksi prinsessa Aurora ja Lumikki makaavat molemmat koomassa odottaen parantavaa suudelmaa. Megara tarvitsee puolestaan supersankari Herculeksen apua päästäkseen vapaaksi pahan Haadeksen vallasta. Nämä esikuvat antavat ymmärtää, että naiset ovat heikkoja ja kykenemättömiä pitämään itsestään huolta. Miehet ovat heitä varten ja pelastavat tilanteesta kuin tilanteesta.

5. Hyvä mies on komea ja lihaksikas

Disneyn elokuvissa kaikki sankarit esitetään lihaksikkaina tai uljaina miehinä. Jos hahmo on laiha tai "epänormaali", on tämä yleensä joko hassunhauska luuseri sivuhahmo tai elokuvan pahis.

6. Appiukkoa on syytä pelätä

Jostain syystä monet Disney-satujen isähahmot ovat äärimmäisen pelottavia. He varjelevat tytärtään kuin tyrannit, eikä heille ole vastaan sanomista. Äärirmmäisen hyvänä esimerkkinä voi esittää Arielin isän, Tritonin, joka on suorastaan pelottavampi kuin piirretyn pääpahis Ursula. Toinen ääripää on leppoisa appiukko, joka on hieman hömelö. Yleensä nämä hahmot esitetään pullukoina ja hieman yksinkertaisina, esimerkkinä Aladdin-elokuvan Jasminen isä.

Vaikka sadut tapaavatkin saada onnellisen lopun, on moni miettinyt, mitä Disneyn prinsessoille on loppupeleissä oikein käynyt. Yksi erikoisimmista teorioista on, että kaikki ei mennytkään niin kuin piti. Mitä prinsessoille todellisuudessa tapahtui? Katso hulvaton video täältä.

Lähde: Bustle.com

Kilpailut

Uusimmat