6 asiaa, jotka vain ujot ihmiset ymmärtävät

10.06.2014 20:45 - Minna Talstila

Monesti ujous nähdään negatiivisena asiana. Siitä voi kuitenkin olla myös paljon hyötyä. 

Jos olet hiljaisempaa ihmistyyppiä, sinua saattavat hermostuttaa tilanteet, joissa täytyisi tavalla tai toisella olla huomion keskipisteenä. Esimerkiksi puhuminen ihmisten edessä tai itsensä esitteleminen suurelle joukolle voivat saada sinut todella levottomaksi. 

Ujojen ihmisten käytös ei johdu pelkästään siitä, että he olisivat pidättyväisiä. Oikeastaan he käyttäytyvät hieman eri tavalla kuin ulospäinsuuntautuneemmat sen vuoksi, että ajattelevat hieman eri tavalla.

Monesti ujous nähdään negatiivisena asiana, mutta sillä on myös etunsa. Listasimmekin ujoudesta 6 asiaa, joiden joukossa on sekä positiivisia että negatiivisia seikkoja. 

Epämukava olo tuntemattomien ihmisten keskellä

Kun on ujo, ihmisjoukon keskellä oleminen saattaa tuntua todella epämukavalta. Erityisen vaikealta se voi tuntua silloin, kun tilanteessa pitäisi olla itse sosiaalinen.

Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin pidättyväiselle ihmiselle hyviä mahdollisuuksia kohdata oma sosiaalinen rajoittuneisuus ja kehittää omia taitoja eteenpäin.  Epäröimisen voittamiseksi kannattaakin miettiä valmiiksi tiettyjä tavoitteita. Voit esimerkiksi tähdätä siihen, että tutustut jokaisessa uudessa tilaisuudessa yhteen uuteen ihmiseen. Sinun ei tarvitse olla kaikkien ihmisten keskipisteenä.

Tarkka kuunteleminen

Kun on hiljaa, tulee tarkkailtua ympäristöä. Tämän vuoksi ujot ihmiset ovat yleensä loistavia kuuntelijoita ja näin ollen huomaavaisia ystäviä, työkavereita ja kumppaneita. Se että on ujo, ei välttämättä tarkoita sitä, että ei sopisi sosiaalisiin tilanteisiin. 

Ajatteleminen ennen puhumista

Ujot ihmiset usein ajattelevat tarkkaan mitä suustaan päästävät. Sen vuoksi he saattavat olla pidempään hiljaa kuin ulospäinsuuntautuneemmat ihmiset. Tämä tapa voi olla sekä positiivinen että negatiivinen asia. Toisaalta ujo ihminen ei päästele suustaan helposti sammakoita, koska harkitsee pitkään ennen puhumista. Toisaalta hän ei välttämättä saa kovinkaan helposti puheenvuoroa, koska ei ehdi avata suutaan tarpeeksi nopeasti. 

Sisäänpäinkääntyneeksi kutsuminen

Sanoja "ujo" ja "sisäänpäinkääntynyt" pidetään usein toistensa synonyymeina. Ne, jotka liittävät itseensä vain jomman kumman piirteistä, kokevat kuitenkin tällaisen luokittelun turhauttavaksi. Ujo ihminen ei nimittäin välttämättä ole sisäänpäinkääntynyt. On siis olemassa myös ihmisiä, jotka ovat ulkoisesti todella sosiaalisia. Heillä saattaa kuitenkin olla esimerkiksi itsekriittisiä ajatuksia sisäisesti. 

Äänenvoimakkuuden lisääminen

Kun ujo ja hiljainen ihminen pitää luokkahuoneessa puhetta, saatetaan häntä pyytää puhumaan lujempaa. Tällainen tilanne voi olla kyseiselle puhujalle painajainen. Inhottavaa on myös jos joku pyytää puhumaan enemmän. Sekin voi olla ujoille ihmisille todella epämiellyttävää, koska he saattavat ajatella pitkään ennen puhumista. 

Hiljaisuus voi kuitenkin olla myös positiivinen asia, jos on esimerkiksi johtajaroolissa työpaikalla. Muita ihmisiä tarkkailemalla kun voi oppia heidän välisestään ilmapiiristä ja oppia siitä. 

Johtajana oleminen

Hiljaiset ihmiset joutuvat usein tekemään tuplasti enemmän töitä kuin puheliaammat erottuakseen työpaikalla. Ujoista ihmisistä tulee kuitenkin usein poikkeuksellisen hyviä johtajia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen entinen presidentti Abraham Lincoln oli luonteeltaan pidättyväinen. 

Hyviä johtajia ujoista tekee esimerkiksi juuri se, että he pysyttelevät mieluummin syrjässä kuin ovat huomion keskipisteenä. He ovatkin johtajia sen vuoksi, että välittävät eivätkä sen vuoksi,että haluaisivat muiden ihmisten huomiota. Monesti pidättyväiset ihmiset myös pystyvät kontrolloimaan itseään muita paremmin, mikä tekee heistä ajattelevaisia johtajia. 

Ujon voi joskus olla vaikea hankkia ystäviä. Kerroimme aiemmin vinkkejä siihen, miten vielä aikuisenakin voisi muodostaa uusia ystävyyssuhteita. Lue nuo vinkit tästä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat