Puhutko aina itseksesi? Saatat olla nero

10.07.2015 17:15 - Eeva Rajala

Ääneen ajatteleminen voi auttaa aivoja työskentelemään tehokkaammin.

Jotkut ihmiset puhuvat itsekseen päivittäin, oman kodin turvallisten seinien sisäpuolella. Monet puhuvat itsekseen myös työpaikalla ja ruokakaupassa.

Vaikka toisten mielestä itsekseen puhuminen näyttää ja kuulostaa hullulta, ääneen ajattelijat näyttävät olevan älykkäämpiä kuin muut. Tutkimusten mukaan itsekseen puhuminen saa aivot työskentelemään tehokkaammin ja se myös vahvistaa muistia.

Lapsi oppii puhumalla itsekseen

Vauvat opettelevat puhumista kuuntelemalla muita ja kopioimalla, mitä muut sanovat. Itsekseen puhuminen on osa harjoitusta. Ihmisen täytyy kuulla oma ääni, jotta sitä osataan käyttää.

Live Science -sivuston mukaan itsekseen puhuminen ohjaa lapsen käyttäytymistä. Lapsi voi usein selvittää ääneen itsellensä askel askeleelta, miten esimerkiksi solmitaan kengännauhat. Se auttaa keskittymään itse asiaan ja auttaa pääsemään eteenpäin tehtävässä.

Taapero voi pysyä hyvinkin pitkään keskittyneenä, kun hän puhuu leikkinsä aikana itsekseen ja ratkoo näin leikin aikana syntyneet mahdolliset ongelmat. Kun lapsi puhuu itsekseen leikkinsä aikana, hän muistaa ongelmanratkaisunsa myös tulevaisuudessa. Tämä auttaa lasta määrittelemään maailmaa.

Ajatukset järjestykseen

Itsekseen puhuminen auttaa erityisesti ihmisiä, joilla on vilkas ajatuksen kulku tai jos tuntuu, että ajatukset ovat täysin sekaisin omassa päässä. Toisia ihmisiä rauhoittaa, kun saa puhua ajatuksensa ääneen. Itsekseen puhuminen toimii osalle ihmisistä terapiamaisena keskusteluhetkenä.

- Se auttaa selvittämään ajatuksia, selvittämään mikä on tärkeää ja auttaa myös tekemään päätöksiä, psykologi Linda Sapadin kertoo.

Auttaa tavoitteisiin pääsyssä

Tavoitelistan tekeminen voi olla vaikeaa, mutta niistä itsekseen puhuminen voi olla paljon helpompaa. Kun ihminen käy ääneen läpi tavoitteeseen pääsyyn vaadittavat askeleet, jokainen askel tuntuu helpommalta.

- Kun tavoitteet sanotaan ääneen, ihminen keskittyy enemmän ja vahvistaa tavoitteiden tärkeyttä ja kontrolloi tunteitaan, Sapadin jatkaa.


Lue myös: Kumpi on lapsen kehitykselle parempaa - iltasadut vai arkipuhe?

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat