Kuva: Fotolia

Ethän peitä lastenrattaita kankaalla? Yleinen tapa aiheuttaa helteillä vaaratilanteen

25.07.2016 15:45 - Tiina Svensk

Lastenlääkärin mukaan päivän kuumimpina tunteina kannattaa pysytellä sisätiloissa tai varjossa.

Peitätkö sinäkin vauvasi nukkumaan kankaan tai rievun taakse rattaisiin? Ohut verho on oiva apu päiväunilla, sillä pienokainen nukahtaa helposti varjon suojaan rattaisiin. Kesällä tavasta kuitenkin kannattaa luopua, varoittaa lastenlääkäri Svante Norgren Daily Mailin artikkelissa.

Aiheuttaa vaaratilanteen

Ruotsalaislääkäri kertoo, että rattaiden eteen laitettava kangas vähentää ilman vaihtumista ja nostaa lämpötilaa huomattavan nopeasti hellesäillä. Jopa ohut verho voi nostaa nopean kuoleman riskiä huomattavasti, varoittaa Norgren. Tällainen onnettomuus kantaa nimeä SIDS - Sudden Infant Death Syndrome.

Verhoa ei tule Norgrenin mukaan käyttää edes aurinkosuojana. Sen sijaan lapsi kannattaa asettaa varjoon, jolloin auringonpaisteesta ei tarvitse huolehtia.

Hellesäillä kannattaa pysytellä sisällä

Hengenvaara tilanteessa syntyy Norgrenin mukaan etenkin nousseesta lämpötilasta. Hänen mukaansa nukkuva pienokainen saattaa nousseessa lämpötilassa vaistomaisesti luulla olevansa jälleen kohdussa, jolloin hengitys voi lakata täysin.

Toisaalta noussut lämpötila voi jo yksinään aiheuttaa pienokaiselle liian kuumat oltavat rattaissa. Jos hellesäät ovat liian tukalat, kannattaa pienen vauvan kanssa pysytellä sisällä päivän kuumimpina tunteina.

Lue myös: Vasta kymmenkuinen vauva herkistyy äitinsä laulusta - katso käsittämättömän liikuttava video

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat