Kuva: Fotolia

Tauko älypuhelimesta kannattaa: Kokeile viikon mittaista digitaalista detox-kuuria

03.09.2016 12:15 - Tiina Svensk

Älypuhelimesta on tullut osa jokaista arkipäivää, ja yhä useammat ovat riippuvaisia siitä. Vaikka luurin käyttö olisikin hallinnassa, tekee pieni tauko varmasti jokaiselle hyvää.

Tunnetko olosi stressaantuneeksi tai väsyneeksi? Ahdistutko, jos puhelimestasi loppuu akku, etkä pääse lataamaan sitä kesken työpäivän? Kaikki kyseiset oireet saattavat viitata siihen, että olet koukussa älypuhelimeesi, väittää Life Hack -sivusto.

Sivustolla esitetään myös viikon mittainen digidetox -kuuri, joka voi olla haaste yllättävän monelle. Pystyisitkö sinä näihin kaikkiin tehtäviin viikon aikana? Kun haastat itsesi, saatat huomata yllättäviä piirteitä mielialassa ja vireystilassasi.

Päivä 1: Lataa puhelimen käyttöä rajoittava sovellus

Jos et ole koskaan kuullut puhelimen käyttöä rajoittavista sovelluksista, älä huoli, niiden käyttö on helppoa ja vaivatonta. Sovellus tarkkailee, kuinka paljon käytät puhelintasi ja rajoittaa ajankäyttöäsi tehokkaasti.

Detoxin ensimmäisenä päivänä aseta itsellesi aikaraja: rajoita puhelimen käyttösi kahteen tuntiin per päivä. Se tarkoittaa sitä, että sosiaalisen median kanavat ja sähköposti on käytettävänäsi päivän aikana vain pari tuntia vuorokaudessa.

Päivä 2: Älä ota puhelintasi mukaan, kun lähdet ulos

Meistä kaikki nappaavat luurin mukaan ennen kotoa poistumista, ja usein järkevästä syystä. Onhan tärkeää, että meidät on helppo tavoittaa. Usein kävelylenkki tai muu hetki raittiissa ilmassa saattaa kuitenkin kääntyä puhelimen selailuun, mikä ei ole järkevää.

Detoxin toisena päivänä tee siis itsellesi testi, ja poistu kotoa ilman puhelintasi. Olo saattaa tuntua orvolta tai tyhjältä, mutta pian huomaat, ettei sinun todellakaan tarvitse kantaa älypuhelintasi mukana joka paikkaan.

Päivä 3: Älä ota puhelintasi esiin sosiaalisissa tilanteissa

Onko sinulla tapana pitää puhelintasi esillä, vaikka olisitkin ystävän tai muun läheisesi seurassa? Kolmannen detox-päivän tehtävä on antaa enemmän aikaa rakkaille ihmisillesi, sillä he ovat ansainneet jakamattoman huomiosi.

Älä siis ota puhelintasi lainkaan esille, kun tapaat perheenjäsenesi tai ystäväsi. Sen sijaan keskity täysin heihin, ja ole täysin läsnä hetkessä.

Päivä 4: Älä käytä puhelinta iltayhdeksän jälkeen

Kuulostaako helpolta? Neljännen päivän tehtävä saattaa olla luultua vaikeampi, sillä useimmat meistä selaavat sosiaalisen median eri kanavia vielä ennen nukkumaan menemistä - vaikka tiedämmekin ruutuvalon haittaavan unenlaatua ja nukahtamistamme.

Huomaat tämän tapamuutoksen vaikutukset varmasti jo ensimmäisten päivien aikana, sillä nukut todennäköisesti sikeämmin ja nukahdat nopeammin.

Päivä 5: Sulje ilmoitukset

Keskeytyykö työntekosi aina, kun kännykkäsi ruudulle nousee ilmoitus saapuneesta viestistä tai kommentista? Ei ihme, sillä ärsykkeet vievät luonnollisestikin huomiomme toisaalle. Kun suljet ilmoitukset pois käytöstä, vastaat viesteihin vasta, kun sinulla on todella aikaa siihen.

Päivä 6: Älä käytä puhelinta, kun olet yksin

Tämän päivän tehtävä on varmasti kaikista haastavin, sillä paras aika selata läpi sosiaalisen median kanavat on juurikin silloin, kun on rauhassa ja itsekseen. Samalla voit myös kuluttaa aikaa, kun vaikkapa odotat ystävääsi tai bussia.

Kokeile kuitenkin vain päivän ajan, miltä tuntuu, kun et tartukaan puhelimeesi aina yksin jäätyäsi. Keksi itsellesi muuta tekemistä ja toisenlaista viihdykettä, jonka parissa aika kuluu.

Päivä 7: Älä lataa puhelintasi kolmeen päivään

Kuulostaako mahdottomalta? Viimeisen päivän tehtävä kestääkin pidempään kuin vuorokauden ja tarkoittaa käytännössä sitä, että olet täysin ilman puhelintasi parin päivän ajan. Yleensä tämä kannattaa ajoittaa viikonloppuun tai vaikkapa lomapäiville, jolloin sinun ei tarvitse olla kenenkään tavoitettavasti.

Kun olet suorittanut viimeisenkin tehtävän, huomaat varmasti kuinka vähän todella tarvitset älypuhelintasi - ja kuinka paljon enemmän saat aikaiseksi, kun olet ilman sitä. 

Lue myös: Älypuhelimet katoavat viidessä vuodessa? Lue, mitä tulee tilalle

Lähde: Life Hack

Kilpailut

Uusimmat