Kuva: Fotolia

Elätkö usein yli varojesi? 4 kohdan ohje kulutuksen hallintaan

07.10.2016 17:45 - Senja Rapila

Jos haluaisit säästää, mutta se ei vain tunnu onnistuvan, kannattaa aloittaa menojen selvittämisestä. Mihin todellisuudessa käytät rahaa?

Timanttipesula - Sijoita elämäsi fiksusti -kirjassa pohditaan erilaisia sijoituskohteita, -tapoja, niiden kannattavuutta ja rahanhallintaa yleisesti.

"Olennainen asia rikastumisessa on aika. Mitä aiemmin aloitat sijoittamisen ja säästämisen, sitä varmemmin rikastut. Toinen tärkeä muistisääntö on hajauttaminen: älä laita kaikkia varjoasi ja kultamuniasi yhteen koriin", kirjassa ohjeistetaan.

Unna Lehtipuun kirjoittamassa kirjassa neuvotaan myös, kuinka omaa kulutustaan voi hallita.

1. Selvitä, minne rahasi menevät.

"Ensimmäinen askel on selvittää, mihin rahasi kuluvat. Kerää kuitit kuukauden tai parin ajalta ja analysoi kulutustasi. Katso kulutustasi armollisesti, tuomitsematta itseäsi, mutta silti analyyttisesti. Ymmärrä, että kun valitset jotakin, valitset samalla jotain muuta pois.

Kun seuraavan kerran tartut kaupassa 20 euron Ginatricot-paitaan tai ostat vitosen smoothieita päivittäin, pysähdy ja mieti, josko sittenkin laittaisit saman summan esimerkiksi rahastotilille", kirjassa kerrotaan.

2. Määrittele unelmasi ja tee suunnitelma sen mukaan.

Seuraava tavoite on päättää, mitä haluat saada aikaan rahoillasi ja mitoittaa säästötavoite sen mukaan. Uskalla unelmoida tarpeeksi isosti, mutta tee selkeä suunnitelma sen tavoittamiseksi. Itselleen pitää asettaa pitkän aikavälin tavoitteita, mutta itse matkastakin pitää muistaa nauttia. 

3. Lakkaa selittelemästä.

Kolme yleisintä selitystä sille, miksi ihmiset eivät säästä: ei ole rahaa, aikaa tai he eivät tunne vaihtoehtoja. On toki tilanteita, missä rahaa ei vain voi yksinkertaisesti laittaa sivuun ja ei tarvitsekaan.

Normaalielämän ohella ja palkkatyöstä säästämällä pääset kuitenkin jo vauhdikkaasti alkuun: jos siirrät säännölisesti pienen summan rahastoon kerran kuussa, olet säästänyt muutaman vuoden aikana jo huiman summan rahaa!

4. Ole terveesti ahne. 

"Moni pelkää jopa liikaa riskejä ja valitsee siksi sijoituskohteet turvallisesti mutta tuottamattomasti. Jos laitat satasen kuussa sivuun, sinun on oltava terveesti anhe ja edellytettävä, että satanen tekee töitä sinulle ja kerryyttää säästöjäsi.

Pankkien erilaiset "varovainen, maltillinen ja kohtuullinen"-vaihtoehdot kannattaa unohtaa heikon tuoton takia, jos kyseessä on raha, jota et oikeasti tarvitse päivittäiseen elämiseen."

Lähde: Timanttipesula - Sijoita elämäsi fiksusti, Unna Lehtipuu, 2016, Talentum Pro

(kuva: Talentum Pro)

Lue myös: Haaveiletko yrityksen perustamisesta? - suomalaisasiantuntijan vinkeillä onnistut

Kilpailut

Uusimmat