Kuva: Shutterstock

Kuinka paljon valmistuvalle pitää viedä rahaa, entä onko kukka pakollinen? Etikettiguru vastaa

31.05.2018 19:45 - Henna Koste

Etikettikirjailija Mirva Saukkola muistuttaa, että pitkät lahjalistat eivät kuulu hyviin tapoihin.

Viikonloppuna juhlitaan valmistuneita ja ylioppilaita. Juhlasankari iloitsee varmasti saavutuksiaan, mutta myös lahjatoiveet saattavat siintää mielessä. Saako juhlavierailta pyytää tiettyjä lahjoja?

- Lähisukulaisille voi kertoa, mitä toivoo lahjaksi. Jokainen on iloisempi, kun lahja puhuttelee sen saajaa. On kuitenkin nähty myös hervottomia lahjalistoja, jotka kuuluvat hyvien tapojen ulkopuolelle, filosofian tohtori ja etikettikirjailija Mirva Saukkola selventää.

Etiketti ei tunne minimimäärää lahjarahalle.

- Se riippuu vahvasti lahjan antajan taloudellisesta tilanteesta. Kun saa kutsun juhliin, sen ei pitäisi aiheuttaa päänvaivaa ja taloudellista ahdistusta. Jos rahatilanne on vaativa, lahjaan voi laittaa enemmän ajatusta, Saukkola kannustaa.

Hän toteaa, että uuteen kotiin muuttavalle nuorelle persoonaton upouusi maljakko voi olla hieman tylsä vaihtoehto. Varsinkin, kun antiikkiliikkeestä voi löytää designmaljakon, jossa on enemmän ajatusta.

Juhlapäivän jälkeen koti voi näyttää kasvitieteellisestä puutarhalta. Onko kukkia pakko viedä?

- Kukat ilahduttavat monia, mutta niiden antamisesta voi kysyä ennakkoon. Kun saa kerralla 30 kukkakimppua, voi olla jo vaikeaa löytää maljakoita. Perinteisesti kukkia on viety silloin, kun on yksittäisen päivänsankarin juhlat, kuten valmistujaiset, konfirmaatio tai syntymäpäivä, etikettiasiantuntija muistuttaa.

Lue myös: Lapsen synttärijuhlat voi järjestää lähes nollabudjetilla - 5 ihanaa vinkkiä

Kilpailut

Uusimmat