Luomusikatilallinen joulusta: En pysty katsomaan, kun sikani lähtevät viimeiselle matkalleen

30.11.2012 15:15 - Heli Thoren

Sikatilallinen kertoo, miten luomusian elämä eroaa tavallisen sian elosta.

Joulukuu on pian aluillaan, ja monen ajatukset vaeltavat jouluvalmisteluissa. Lahjojen hankinnan ohessa ryhdytään pohtimaan myös joulupöydän antimia: hankimmeko tänä vuonna luomukinkun vai tavallisen?

Vaikka luomukinkun kilohinta on korkeampi, sen hankkimista puoltaa moni muu seikka. Lihanjalostusyrittäjä Arto Jokinen Pajuniemi Oy:stä on jälleen kasvattanut luomukinkkuja joulupöytään. Jokinen muistuttaa, että tavallisen kinkun ja luomukinkun välillä on selkeä ero.

- Yksi selvä ero on maku. Luomukinkku maistuu sille, mille kinkku maistui ennen vanhaan. Lihan laatu on yksinkertaisesti parempi, Jokinen selventää.

Jokisen mukaan luomukinkku käyttäytyy valmistettaessakin eri tavalla kuin tavallinen. Lihassa ei ole niin paljon nestettä, joten se kuivuu paistettaessa helpommin.

- Sekä uunin että lihan lämpötilaa kannattaa paistaessa tarkkailla mittarin avulla. Luomukinkun paistolämpötila kannattaa myös olla alhaisempi kuin tavallisen kinkun kanssa, Jokinen muistuttaa.

Varaa omasi

Jos omaan joulupöytään haluaa luomulihaa, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Luomukinkut loppuvat varmasti tänäkin vuonna kesken. Jokinen kannustaakin ottamaan omasta lähikaupastaan selvää selvää, saako kinkun hankittua sieltä joulun alla.

- Toiset kaupat ottavat myös varauksia vastaan. Luomua halajavan täytyy olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Parempaa possun elämää

Jos kinkkua ostaessa miettii, kuinka hyvän elämän sika on elänyt, kannattaa valita luomuvaihtoehto. Jokinen kertoo miksi:

- Luomuporsaat saavat viettää pidemmän, yhteensä vähintään 40 päivän ajan, äitinsä rinnalla synnyttyään. Senkään jälkeen porsaita ei eroteta sisaruksistaan, vaan sama joukko röhkijöitä pitää yhtä aina päiviensä päättymiseen asti, Jokinen kertoo.

Luomusioilla on myös enemmän liikkumatilaa, päivänvaloa karsinoissa ja ulkoilumahdollisuus. Emää ei myöskään sidota kiinni, vaan se saa liikkua vapaasti odottaessa ja lapsivuodeaikana. Kun toiminta on pienimuotoisempaa, sikatilallisella muodostuu eläimeen kiinteämpi suhde.

- Kyllä sikoihin kiintyy. Jos ei nyt kaikilla porsailla ihan nimiä ole, niin melkein. Sen huomaa teuraalle lähtöpäivänäkin. Silloin en kyllä itse pysty olemaan katsomassa, kun tutut siat lähtevät viimeiselle matkalleen.

Lisätietoa: pajuniemi.fi

Kilpailut

Uusimmat