Joulun juustopöydän kruunaa itse tehty näkkileipä - tässä resepti

14.12.2012 10:15 - Heli Thoren

Joulun juustopöydän herkullinen lisäke on itse tehty ruisnäkkileipä. Näkkileivät säilyvät hyvin aattoon kuivassa ja pimeässä, vaikka leipoisit ne hyvissä ajoin.

Ruisnäkkileipä

Noin 40 palaa

25 g hiivaa

5 dl vettä

1 tl suolaa

0,5 hienonnettua anista

2 dl (120 g) vehnäjauhoja

noin 11 dl (605 g) karkeita ruisjauhoja

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, anis, vehnäjauhot ja noin 9 dl ruisjauhoja. Säästä loput ruisjauhot leipomiseen.

2. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin 80 minuuttia.

3. Painele taikinasta kulhossa ilmakuplat pois ja kumoa se sitten jauhotetulle alustalle. Jaa taikina neljään osaan. Kauli jokainen pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Jauhota hyvin, ettei taikina tartu alustaan. Kauli taikinapalat mahdollisimman ohuiksi levyiksi ja leikkaa ne terävällä veitsellä kolmion tai neliön mallisiksi paloiksi (noin 10 cm x 10 cm). Pistele palat haarukalla.

4. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta palat leivinpaperin päälle pellille. Anna palojen kohota 10 minuuttia. Paista uunin keskitasolla 5-7 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä. Säilytä näkkileivät kuivassa ja pimeässä paikassa.



Lisää herkullisia reseptejä kokeiltavaksi Leivän juurilla - Yli 80 monipuolista leipäohjetta -kirjasta, Wsoy

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat