Hankitko kirjan joululahjaksi? Näitä romaaneja suomalaiset rakastavat

18.12.2012 10:15 - Eeva Rajala

Moni haluaa ostaa rakkailleen ja tuttavilleen kirjoja joululahjaksi. Mutta millainen romaani kannattaa ostaa?

Suomalaisen kirjakaupan ja Akateemisen kirjakaupan top-10-listat paljastavat, millaisia kirjoja suomalaiset ovat hiljattain ostaneet ja ahmineet. Kirjojen joukosta löytyy niin draamaa kuin huumoria, rakkautta ja surua.

Kahden suurimman kirjakaupan listoilla on monta samaa kirjaa ja yhdessä tämän hetken suosituimpien kirjojen lista näyttää tältä:

Dora, Dora - Heidi Köngäs
Kolmannen valtakunnan varusteluministeri Albert Speer matkustaa seurueineen Suomen Lappiin jouluna 1943. Speer tietää, että Saksa on häviämässä sodan. Moitteettomat ihmissuhteet joutuvat koetukselle vankileirien ympäröimässä jäätävässä todellisuudessa.

Eloonjäänyt - Tess Gerritsen
Bostonin poliisin kovapintaisen etsivän Jane Rizzolin ja hänen työparinsa, faktoihin luottavan kuolinsyyntutkijan Maura Islesin rautaista ammattitaitoa tarvitaan taas.

Jää - Ulla-Lena Lundberg (Palkittu Finlandia-palkinnolla)
Jää on tarina saaristoseurakuntaan saapuvasta papista, hänen perheestään ja kirkkosaarta ympäröivien kylien ihmisistä - ikiaikaisista salaisuuksista, joita meri ja jää kyläläisten hartioille uskovat. Eletään sotien jälkeistä aikaa, taistelut ovat loppuneet ja maassa rauha.

Kun kyyhkyset katosivat - Sofi Oksanen
Romaani ihmisten valinnoista, uskollisuudesta ja uskottomuudesta, sopeutumisesta tai sopeutumattomuudesta maassa, jonka kohtalo on joutua miehittäjien armoille.

Maihinnousu - Riikka Ala-Harja
Romaani ranskalaisnaisesta, joka on menettämässä miehensä ja lapsensa yhtä aikaa. 41-vuotias Julie elää elämänsä raskainta vuotta Normandian maihinnousun maisemissa. Ensin pettää mies, sitten 8-vuotias Emma-tytär sairastuu syöpään.



Mielensäpahoittaja - Tuomas Kyrö
Mielensäpahoittaja on 80-vuotias oikeamielinen suomalaismies, joka myy myyntimiehelle ruohonleikkurin, ehdottaa ystävänpäivän tilalle Pitäydytään omissa asioissa -päivää ja vastustaa moottoritietä, koska routavaurio on luontainen nopeusrajoitus. Kinkun sijaan tarjottu kalkkuna pahoittaa mielen perin pohjin.

Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike - Tuomas Kyrö
Keväällä 2012 Kyrö vapauttaa Mielensäpahoittajan toistamiseen. Koska kyllä on ihmisen pakko syödä. Mielensäpahoittaja ei enää saa höyryävää karjalanpaistia ja pullapitkoa. Mies osaa rakentaa taloja, mutta ei tehdä ruokaa. Ja kun emäntä on Kuusikodin vuodeosastolla, isäntä on nälässä.

Nälkävuosi - Aki Ollikainen
Esikoiskirjailija Aki Ollikainen vie lukijansa keskelle suuria nälkävuosia, ajanjaksoon, jolloin kuoleman väri oli valkoinen ja se valkoinen levittäytyi kaikkialle. Ollikainen kertoo julman ja traagisen tarinansa koruttomasti mutta kauniisti, turhia paisuttelematta mutta sydämeenkäyvästi. Mataleena perheineen jää elämään pitkäksi aikaa lukijan mieleen.

Nätti-Jussi - Lasse Lehtinen
Lasse Lehtinen on kirjoittanut hirtehisen veijari-romaanin Nätti-Jussista ja Arto Paasilinnan alkuperäisaiheen perusteella. Paasilinnan hahmotelma "Euroopan etevimmästä valehtelijasta" sai kokeneen Lasse Lehtisen innostumaan alkusuunnitelmiin jääneestä teoksesta ja kirjoittamaan sen valmiiksi.

Paikka vapaana - J.K. Rowling
Kun nelikymppinen Barry Fairbrother kuolee äkillisesti, Pagfordin pikkukaupunki menee sekaisin. Päältä katsoen kaupunki toreineen ja keskiaikaisine kirkkoineen on mitä idyllisin, mutta Pagford ei ole sitä miltä näyttää. Kauniiden kulissien takana kaupunkilaiset ovat suorastaan sodassa keskenään. Rikkaat ja köyhät, lapset ja vanhemmat, opettajat ja oppilaat ovat nousseet toisiaan vastaan.

Piitles - Mauri Kunnas
Nyt maailman legendaarisin bändi kohtaa vihdoin Suomen legendaarisimman sarjakuvapiirtäjän. Albumi on täydellinen lahja paitsi rokkivaareille ja -mummoille myös populaarikulttuurista ja rokin historiasta kiinnostuneille nuorille. Hullun huumorin siivellä tarjoillaan tarkasti tutkittua tietoa suosikkibändin ensi vaiheista.

Vieras - Riikka Pulkkinen
Seurakuntapastorina työskentelevä Maria jättää elämänsä ja matkustaa New Yorkiin. Vastuuntunto ja paontarve käyvät hänessä kiihkeää vuoropuhelua. Maria tutustuu naiseen, joka avaa hänelle oven tanssin maailmaan. Askel askeleelta hän uskaltaa pohtia mistä oikeastaan on kotoisin, pohjoisen pikkupitäjästäkö, jonka ahtaan uskonnollinen ilmapiiri oli tehdä hänet näkymättömäksi, vai jostain kauempaa.

Ylösnousemus - Ilkka Remes
Rauma-Repola rakentaa kaksi Mir-sukellusalusta Neuvostoliittoon. CIA painostaa lopettamaan lupaavan bisneksen. Tutkija Salla Määtän tytär katoaa. Pian häntä odottaa toinenkin järkytys: hän kohtaa aviomiehensä Harrin, jonka uskoi kuolleen vuosia sitten.

Kilpailut

Uusimmat