Älä mokaa enää taikinoiden kanssa – ohjeet aloitteleville leipureille

29.05.2014 15:15 - Linda Arponen

Seuraavasta leivontakerrastasi voi tulla menestys, mikäli noudatat muutamia perussääntöjä.

Haluaisitko osata valmistaa herkullisia leivonnaisia, mutta jauhot eivät pysy käsissäsi ja sämpyläsi ovat aina kivikovia?

Leipomisessa on onneksi mahdollista kehittyä. Lue siis seuraavat ohjeet ja leivo jatkossa paremmin.

Lue aluksi resepti alusta loppuun

Lue ensin koko resepti hitaasti. Tällä tavalla et unohda mitään ainesosia tai tarvikkeita ja tiedät mitä tuleman pitää. Leipomisessa on kyse tarkkuudesta, joten on erittäin tärkeää, että resepti on sinulle tuttu ennen kuin aloitat itse leipomisen. Voit lukea reseptin jopa pariin otteeseen niin varmistat, että kaikki kuulostaa selvältä.

Ota kaikki ainesosat ja tarvikkeet esille

Ennen kuin aloitat leipomisen, ota kaikki tarvittavat ainesosat ja tarvikkeet esille. Tarkista vielä, että sinulta löytyy kaikkea. Ei ole mitään pahempaa kuin huomata kesken leivonnan, että sinulta puuttuu jokin tärkeä ainesosa.

Ota ainekset huoneenlämpöön

Yleensä voi ja kananmunat kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista. Jos kuitenkin unohdat tehdä tämän, voit esimerkiksi raastaa voita, jolloin se lämpenee nopeammin. Kananmunat taas lämpenevät nopeammin, jos niiden antaa olla hetken kulhossa, jossa on lämmintä vettä.

Valmistele kakkuvuoat

Jos teet kakun vuokaan, joka vaatii voitelua, tee se valmiiksi ennen leipomista. Älä koskaan laita leipomuksia suoraan vuokaan tai pellille, sillä niiden irrottaminen ei käy helposti.

Esilämmitä uuni

Laita uuni hyvissä ajoin lämpenemään, niin saat leivonnaisesi suoraan uuniin taikinan valmistuessa.

Käytä mittavälineitä

Koska leipominen on tosiaan tarkkaa, älä unohda käyttää mitta-astioita.

Riko kananmunat erilliseen astiaan

Kananmunia ei kannata rikkoa suoraan taikinakulhoon, sillä silloin taikinaan joutuu helpommin kuoren palasia. Tai jos kananmuna onkin pilaantunut, ei se kaivaminen taikinan seasta ole kovin helppoa. Riko siis kananmuna erilliseen kulhoon tai lasiin ja tarkista, ettei sekaan jää kuoren palasia.

Yhdistä ainesosat ohjeen mukaan

Jotkut saattavat laittaa kaikki taikinan osat yhdellä kertaa kulhoon. Mene kuitenkin reseptin mukaan ja lisää kaikki ainekset yksitellen ja varovaisesti taikinaan omalla vuorollaan.

Käytä munakelloa

Aseta munakelloon oikea paistoaika heti, kun olet laittanut leipomuksesi uuniin. Jos mietit paistoaikaa ainoastaan päässäsi, unohdat sen helposti. Varmista, että munakellosta tulee sen verran kova ääni, ettet vahingossakaan polta vaivalla tehtyjä leipomuksiasi.

Lähde: PopSugar

Kilpailut

Uusimmat