Säilytä oikein – 6 ruoka-ainetta, joita ei tulisi pakastaa

24.06.2014 10:15 - Linda Arponen

Pakastaminen on usein hyvä idea, muttei kuitenkaan kaikkien ruokien kohdalla.

Kuten tiedetään, ruokien oikeaoppinen säilöminen on tärkeää syötävyyden kannalta. Pakastaminen on myös yleisesti ottaen hyvä tapa säilöä ruokia, sillä pakkasessa ruoat säilyvät huomattavasti pidempään kuin huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Joitakin ruoka-aineita ei kuitenkaan kannattaisi laittaa pakastimeen, sillä niiden koostumus voi kärsiä pahoin jäätyessään. Seuraavassa muutama esimerkki tällaisista ruoista.

Lehtisalaatti

Jos haluat syödä salaattisi rapeana ja maukkaana, älä laita sitä pakastimeen. Salaatinlehdet näivettyvät ja muuttuvat pehmeiksi kun ne pakastetaan. Niistä lähtee myös maku. Säilytä salaatit mieluummin siis jääkaapissa.

Maito

Jos pakastat maitoa, jää siihen paakkuja sulattaessa. Näin ollen sulatettua maitoa ei pysty heti juomaan. Jos kuitenkin aiot käyttää pakastettua maitoa ruoanlaittoon, ei paakuilla ole yhtä paljon väliä. Jos olet pakastanut maitoa, muista antaa sen sulaa jääkaapissa usean tunnin ajan.

Kananmuna

Kun nesteet jäätyvät ja muuttuvat kiinteiksi, laajenevat ne samaan aikaan. Sama tapahtuu raakojen kananmunien kohdalla. Kun kananmunan siis laittaa pakastimeen, kovettuu sen sisältö ja kuori rikkoontuu laajenemisen takia. Varmaa on, että kananmunat muuttuvat käyttökelvottomiksi pakastimessa.

Jogurtti

Pakastaminen muuttaa jogurtin koostumusta. Sen ainesosat erottuvat toisistaan eikä jogurttia tee enää mieli syödä. Pakastettuun jogurttiin pätee sama kuin maitoon, sitä ei kannata enää sellaisenaan nauttia, vaan käyttää korkeintaan ruoan laitossa.

Peruna

Koska raa'at perunat sisältävät paljon vettä, muodostuu niihin jääkiteitä pakastimessa. Kun sitten sulatat tällaiset perunat, ovat ne pehmentyneet. Perunat säilyvät parhaiten viileässä, kuivassa paikassa. Jos kuitenkin välttämättä haluat pakastaa perunoita, keitä ne ensin. Näin perunoista voi tulla hiukan syöntikelpoisempia.

Juusto

Koska juusto säilyy pitkään jääkaapissa, ei sitä tarvitse laittaa pakastimeen. Jos laitat kovaa juustoa pakastimeen, muuttuu se murenevaksi ja jauhoiseksi. Tuorejuuston rakenne taas voi kärsiä jogurtin tapaan.

Lue pidempi lista täältä.

Lähde: Huffington Post

Kirjoitimme aiemmin ruoka-aineista, joita ei tulisi säilyttää jääkaapissa. Lue juttu täältä.

Kilpailut

Uusimmat