Kuinka hyvin lapsesi puhuu 3-vuotiaana – voi kertoa ongelmista tulevaisuudessa

24.07.2014 11:59 - Linda Arponen

Tutkimuksen mukaan kolmevuotiaan heikot kielitaidot voivat vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen.

Taaperoikäisen huonot kielitaidot voivat olla merkki siitä, että lapselle kehittyy merkittäviä käyttäytymisongelmia myöhemmällä iällä, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Tutkijoiden mukaan vanhempien, joiden lapsella on kielellisiä häiriöitä kolmevuotiaana, tulisi jopa hakea apua asiaan. Heikot kielitaidot voivat olla heidän mielestään merkki ADHD:sta ja muista tarkkaamattomuushäiriöistä.

Kyseisessä Indianan yliopiston tutkimuksessa seurattiin varhaisen kielitaidon ja myöhempien käyttäytymisongelmien yhteyttä nuorilla lapsilla. Tulokset viittaavat siihen, että heikot kielitaidot rajoittavat lapsen kykyä hallita käyttäytymistään. Tämä taas voi johtaa monenlaisiin ongelmiin käyttäytymisessä, kuten tarkkaamattomuushäiriöihin ja hyperaktiivisuuteen.

- Pienet lapset käyttävät kieltä työkaluna, joka auttaa heitä kontrolloimaan käyttäytymistään ja ohjaamaan toimintaansa, erityisesti vaikeissa tilanteissa, kertoo Isaac Petersen, yksi tutkijoista.

- Lapset, joilla ei ole vahvat kielitaidot, eivät sen sijaan pysty säätelemään käyttäytymistään yhtä hyvin, mikä aiheuttaa todennäköisemmin käyttäytymishäiriöitä.

Petersen onkin sitä mieltä, että lasten kielitaitoja kannattaisi tarkkailla jo hyvissä ajoin. Jos häiriöitä näyttää esiintyvän, voi yrittää lasta auttaa oikeanlaisella tuella.

- Jos kolme ja puolivuotiaana lapsi on yhä jäljessä kielellisessä kehityksessä, voi olla hyvä hakea apua siihen. Mitä aiemmin apua hakee, sen parempi.

Kerroimme aiemmin, miksi lapsille kannattaa lukea satuja. Voit lukea jutun täältä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat