Perheateriat yllättävän tärkeitä – yhteys lasten terveyteen

14.10.2014 11:49 - Linda Arponen

Tuoreiden tutkimuksien mukaan koko perheen yhteisillä päivällisillä on erinomaisia hyötyjä erityisesti lapsille.

Kaikki vanhemmat tietävät, että perheen yhteiset ruokahetket ovat tärkeitä. Silloin voi keskustella puolison ja lasten kanssa päivän kuulumisista ja hyvällä tuurilla heidät saa silloin myös laskemaan kännykkänsä hetkeksi käsistään.

Kahden tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllisillä perheaterioilla voi olla myös tärkeitä vaikutuksia lasten terveyteen.

Yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston tutkimuksessa oli mukana 2 287 teiniä, joita pyydettiin kertomaan ruokailutottumuksistaan. Sen jälkeen tutkimuksessa oli kymmenen vuoden tauko, jonka jälkeen tutkittavia henkilöitä haastateltiin uudelleen.

Kymmenen vuoden jälkeen 51 prosenttia osallistujista oli lievästi ylipainoisia ja 22 prosenttia merkittävän ylipainoisia. Tutkijat havaitsivat, että ne teinit, jotka kertoivat syövänsä yhdessä perheensä kanssa 3-4 kertaa viikossa, kasvoivat puolet pienemmällä todennäköisyydellä ylipainoisiksi. Tutkimuksessa otettiin mukaan erilaisia tekijöitä, kuten sukupuoli, ikä, rotu ja sosioekonominen asema.

Tulosten mukaan perheaterioilla syödään enemmän hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita. Lisäksi perheateriat tarjoavat kannustavan henkisen ympäristön ja turvallisuuden tunteen ruokailutottumuksien ympärille. Lapset voivat myös oppia syömään terveellisesti katsomalla vanhempiaan ruokapöydässä.

Saman ryhmän toisessa tutkimuksessa todettiin, että myös ruokakäyttäytymisellä on väliä. Tutkijat seurasivat 120 pienituloista vähemmistöryhmään kuuluvaa perhettä kahdeksan päivän ajan. Videokuvaamalla näiden perheiden aterioita tutkijat tarkkailivat, kuinka kauan ateriat kestivät, kuinka perheenjäsenet olivat vuorovaikutuksessa keskenään ja kuinka he suhtautuivat ruokaansa.

Tulosten mukaan ne perheet, jotka kommunikoivat keskenään myönteisellä tavalla, kasvattivat pienemmällä todennäköisyydellä ylipainoisia lapsia. Lisäksi perheissä, joissa ateriat olivat lyhyitä, kasvoi todennäköisemmin ylipainoisia lapsia.

Lue myös: 10 keinoa saada nirso lapsi syömään paremmin

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat