Oletko myymässä autoasi? Ammattilaisen vinkeillä onnistut varmasti

26.01.2015 07:15 - Karoliina Kotala

Monessa taloudessa törmätään jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa auton vaihto tulee ajankohtaiseksi. Jos myyt autosi omatoimisesti tuhansien suomalaisten tapaan, kannattaa ammattilaisen vinkit laittaa ehdottomasti korvan taakse.

Kaara-autoiluohjelmasta tutun Antti Liinpään mukaan tärkeintä on lähteä liikkeelle siitä, mikä on hintataso markkinoilla oman auton, kunnon, iän ja varustelun kohdalla. Näin saa parhaan selvyyden oman auton sopivasta myyntihinnasta.

Myynti-ilmoitusta laadittaessa tärkeintä puolestaan ovat hyvät kuvat, koska niitä potentiaaliset ostajat katsovat ensimmäisenä. Liinpään mukaan ilmoituksesta kannattaakin löytyä kuvat auton edestä, sivuilta, takaa sekä ohjaamosta erityisesti kartanlukijan kulmasta, jotta ostaja näkee kuskin istuimen.

- Kuskin istuin on usein sellainen riskipaikka, siinä kun paljon istutaan, niin tulee helposti kulumia. Myös rattimittaristosta kannattaa ottaa kuva, jossa voi näkyä ajokilometrit. Jos autolla on ajettu paljon, niin kuvan voi ottaa myös huoltokirjasta siten, että huoltohistoria näkyy. Lisäksi moottoritilasta kannattaa ottaa kuva, Liinpää muistuttaa.

Joissain myyntisivustoilla ilmoitukseen mahtuvien kuvien määrä on rajallinen. Liinpään mukaan tällöin ensi sijaiset kuvat ovat auton kyljistä, edestä ja takaa sekä pari kuvaa ohjaamosta.

Kuvien lisäksi Liinpää kehottaa panostamaan myös tekstiin. Kun potentiaalinen ostaja on houkuteltu tutustumaan ilmoitukseen hyvillä kuvilla, kannattaa tekstinkin olla kattava ja rehellinen.

- Jokaisessa autossa tulee korjauspaikkoja, mutta se mitä niille tehdään, ratkaisee. Jos on säntillisesti huoltanut ja korjannut autoa tarpeen vaatiessa, niin se kannattaa mainita tekstissä. Ihmisiä myös kiinnostavat tarinat ja henkilöt ilmoituksen takana. Voit siis kertoa vaikkapa millaisessa taloudessa auto on ollut ja mitkä ovat sen vahvuudet, olipa kyse sitten ajettavuudesta tai luotettavuudesta. Ilmoituksen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Hyvien kuvien ja riittävän informaation lisäksi auton myyjältä tarvitaan myös kärsivällisyyttä.

- Autonmyynti on usein pitkä prosessi. Se oikea ostaja, joka on etsimässä juuri tietyn tyyppistä autoa, ei välttämättä löydy ensimmäisellä viikolla. Hintaa ei siis kannata lähteä muuttamaan, koska se on loputon tie, joka voi tulla itselle kalliiksi. Järkevä hinta, joka pysyy, kertoo siitä, että myyjä uskoo tuotteeseensa. Myös ostajien porukka vaihtuu jatkuvasti, Liinpää muistuttaa.

Kun ilmoituksen myötä ostaja soittaa ja kyselee lisätietoja tai haluaa tulla katsomaan autoa, on rehellisyys tärkeää. Kysymyksiin kannattaa vastata totuudenmukaisesti ja jos asiakas haluaa, lisäkuviakin voi lähettää.

- Koeajomahdollisuuskin on hyvä antaa asiakkaalle. Kannattaa vain itse olla mukana kyydissä koeajon aikana, ettei pahimmassa tapauksessa auto jää sille tielle, Liinpää nauraa.

Kaara Kutosella sunnuntaisin kello 18.30.

Kilpailut

Uusimmat