Vinkit diettaajille: kooste piknik-eväistä, joita saa syödä hyvällä omalla tunnolla

14.07.2015 13:45 - Reetta Haverinen

Kokeiletko syödä terveellisesti, mutta ystäväsi ovat ehdottaneen viikonlopuksi eväsretkeä? Ei hätää, meillä on ratkaisu ongelmiisi!

Piknik-eväät koostuvat perinteisesti vehnäpatongista, levitteistä, viinistä, viinirypäleistä ja erinäisistä sokeriherkuista aina kekseistä marjapiirakkaan ja irtokarkkeihin. Eväsretkellä voi kuitenkin syödä myös kevyesti, mutta sitäkin herkullisemmin.

Kun käytät mielikuvitustasi ja jaksat nähdä hieman vaivaa eväiden valmistukseen, tulee puistopiknikistäsi varsin miellyttävä elämys. Näillä eväillä sisäinen kulinaristisi pysyy tyytyväisenä ja vyötärön ympäryksesi on vielä syksylläkin entisensä, vaikka kävisit piknikillä joka toinen päivä.

Pähkinät, siemenet ja mantelit

Vaikka näitä herkkuja tuleekin syödä kohtuudella, sillä ne sisältävät paljon energiaa, ovat ne silti oikeita luontoäidin terveyspommeja. Pähkinät, siemenet ja mantelit sisältävät runsaasti proteiinia, kuituja, kivennäisaineita, vitamiineja ja hyviä rasvoja.

Pähkinät kulkevat kätevästi rasiassa tai muovipussissa ja niitä saa lähes jokaisesta lähikaupasta. Suosi suolattomia ja sokerittomia pähkinöitä, sillä pähkinöiden terveyshyödyt ovat yhtä tyhjän kanssa, jos nautit ne suola- tai sokerikerroksen kera.

Kuivatut hedelmät ja marjat

Kuivatut hedelmät ja marjat ovat oivia korvikkeita karkeille. Vaikka nämä luonnonherkut sisältävät paljon hiilihydraatteja ja sokeria, sisältävät ne paljon myös kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos tahdot rajoittaa hiilihydraattien saantiasi, älä siis napostele kuivahedelmiä ja -marjoja ylettömästi. Suosi myös mahdollisuuksien mukaan luomua, sillä ne sisältävät huomattavasti vähemmän lisä- ja säilöntäaineita.

Hedelmäviipaleet

Pese, kuori ja pilko erilaisia hedelmiä valmiiksi rasioihin. Laita ilmatiiviisiin rasioihin esimerkiksi omenaa, nektariinia, appelsiinia, luumua, päärynää, kiiviä, banaania, melonia tai persikkaa.

Vihannekset

Valmistele niin kuin hedelmät: pese ja pilko esimerkiksi tomaattia, kurkkua ja porkkanaa pikkurasioihin, jolloin niiden nauttiminen ruohikolla tai kalliolla onnistuu vaivattomasti.

Marjat

Varsinkin mansikat ja vadelmat ovat kevyitä, mutta sitäkin herkullisempia piknikherkkuja,

Riisikakut

Riisikakut ovat todella kevyitä vaihtoehtoja vaalealle patongille tai suolakekseille. Riisikakut toimivat loistavasti erilaisten levitteiden tai leikkeleiden kanssa. Päällystä riisikakku esimerkiksi kurkulla, salaatilla ja kalkkunaleikkeleillä - erittäin kevyttä, mutta maukasta!

Guacamole

Avokadodippi toimii loistavasti esimerkiksi vihannestikkujen tai riisikakkujen seurana.

Hummus

Kikherneistä tehty levite sopii loistavasti leivän, riisikakkujen kuin vihannestenkin pariksi.

Tsatsiki ja oliivit

Kreikkalaistyylinen jogurttidippi on raikas lisuke piknik-koriin. Oliivit ja vihannesviipaleet sopivat täydellisesti tsatsikin kanssa tarjoiltaviksi - kokeile ja ihastu!

Täytetyt täysjyvätortillat tai -patongit

Tortillojen ja patonkien kalorit koostuvat lähinnä niiden täytteistä. Kun täytät patongit tai tortillat esimerkiksi vihanneksilla, kasviksilla, kevyillä levitteillä ja leikkeleillä, ovat ne erittäin vyötäröystävällisiä eväsvaihtoehtoja pikinik-koriin.

Smoothiet

Pyöräytä kotonasi blenderissä herkullinen smoothie tuoreista hedelmistä tai marjoista. Raikas smoothie maistuu kesäpäivänä herkulliselta. Älä kuitenkaan anna smoothien lojua lämpimässä piknik-korissa tuntitolkulla. Nauti blendaamasi herkku mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen.

Salaatit

Valmistele kotonasi rasiaan runsas salaattipohja, johon lisäät esimerkiksi raejuustoa, avocadoa, kanaa, katkarapuja, lohta tai esimerkiksi keitettyjä kananmunia. Älä anna salaatin olla pitkään lämpimässä. Syö salaatti mahdollisimman pian tai ota piknikille mukaasi kylmälaukku, jossa salaatti pysyy hyvänä useita tunteja.

Tästä pääset kurkkaamaan kevyen perunasalaatin reseptin, joka sopii myös erinomaisesti kesäiselle eväsretkelle.

Itsetehdyt leivonnaiset

Kotitekoiset leivonnaiset sopivat piknikille kuin nenä päähän. Alle listasimme muutamia oivia reseptejä, jotka ovat helppoja, herkullisia, mutta myös kevyitä:

Terveellinen kukkakaalipizza

Kaneli-banaanipannukakut

Banaaniletut

Banaanileipä

Välipalapatukat



Kilpailut

Uusimmat