Kuva: Ömer Acar

Miksi hääkuvaus maksaa niin paljon? Katso havainnollistava kaavio

09.03.2016 18:15 - Senja Rapila

Helsinkiläinen valokuvaaja julkaisi blogikirjoituksen hääkuvaukseen liittyvistä kovista faktoista.

Ömer Acar on helsinkiläinen valokuvaaja, joka on kuvannut häitä jo kuusi vuotta. Mies on kuvannut useita kymmeniä häitä, mutta ihmiset jaksavat vuosi vuodelta hämmästellä hääkuvauksen hintoja.

- Nykyään hintojen ihmettelyä tulee melko harvoin suoraan minulle. Enemmän niistä lukee lukuisissä hääaiheisissa Facebook-ryhmissä. Pidän hinnastoni selkeästi esillä kotisivuillani ja se toimii jo valmiiksi pienenä seulana kuvauskyselyiden osalta, Acar kertoo Voicelle.

Vaikka hinta onkin usealle hääparille kriteeri, sen ei tulisi olla ainoa kriteeri. Tärkeää on myös katsoa valokuvaajan ottamia kuvia ja miettiä, ovatko ne itselle mieleisiä, ettei jälkeenpäin ala kaduttamaan.

- Hinta on tottakai tärkeä kriteeri mille tahansa palvelulle. Se ei kuitenkaan voi olla ainoa kriteeri. Monesti kesän jälkeen kun hääsesonki on ohi, tulee sähköpostitse useita kyselyitä morsiamilta, jotka haluaisivat ehetyksen jonkun tuttavan ottamille valokuville. Hääbudjettia laskellessa on tehty juuri se virhe, että on katsottu vain hintaa.

Acar painottaakin, että jo "pilattuja" valokuvia ei välttämättä pysty korjaamaan, vaikka kuinka ammattilainen olisi kyseessä. Valokuvan tekeminen alkaa siitä pisteestä, kun valokuvaaja valitsee kuvauskulman ja painaa lopulta liipasinta.

- Ammattikuvaajat kuvaavat häissä sillä silmällä, että kuvat ovat menossa käsittelyyn. Editoinnille pitää olla hyvät tekniset edellytykset jo liipaisinta painaessa. Jonkun toisen kuvaamia otoksia on siksi hankala ellei mahdotonta lähteä korjailemaan jälkikäteen.

"Miksi valokuvauspalvelut ovat niin kalliita?"

Acar on jatkuvaan ihmettelyyn kyllästyneenä kirjoittanut blogiinsa julkaisun, jossa vastaa häneltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Yksi niistä koskee juurikin hääkuvauksen hintaa. Miksi se on niin suuri, vaikka serkkupoika kuvaisikin häät satasella tai kahdella?

"Hääkuvaus koostuu asiakkaalle näkyvästä osasta (itse kuvaaminen häissä, palaverit yms.) ja näkymättömästä osasta. Näkymättömään työhön lasketaan esimerkiksi kuvauspaikkojen suunnittelu sekä muu selvittelytyö, mikä liittyy kuvaukseen olennaisesti. Myös sähköposteihin vastaaminen ja vastaava työ ovat asiakkaille yleensä näkymätöntä ajankäyttöä", Acar avaa kirjoitustaan.

Acar painottaa kirjoituksessaan, että työtunteihin liittyy siis monia "näkymättömiä" osia, joita asiakas ei tule huomaamaan missään välissä. Nämä osat ovat yleensä niitä, joiden todellista arvoa hintaa hämmästelevä asiakas ei ymmärrä.

"Hääpäivän jälkeiseen editointityöhön voi helposti kulua saman verran aikaa mitä on käytetty itse kuvaamiseen. Tämä tietysti riippuu kuvaajan rutiineista ja kokemuksesta. Tällöin kymmenentuntinen ’’keikka’’ onkin oikeasti 20 tuntia pitkä kokonaisuudessaan", Acar kertoo.

Alla olevassa kaaviossa on esimerkkilaskelmassa hääkuvauksesta, jonka hinta on 1290 euroa. Eli kuinka paljon valokuvaajalle jää todellisuudessa käteen jopa parin kymmenen tunnin työstä?

(kuva: Ömer Acar)

Lue myös: Hääkuva kannattaa ottaa ennen vihkimistä - lue miksi

Lue myös: Palkittu hääkuvaaja kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon kuvaajan valinnassa: "Halpa on riski"

Kilpailut

Uusimmat