Suomen kovin eurodance-tähti täyttää 50 vuotta: "Nykyään viisikymppinen ei ole enää ikäloppu!"

21.09.2017 22:32 - Mikko Räsänen - Luettu 19 739 kertaa

Marko Reijonen muistelee nyt kauhistellen sitä työtahtia, mitä hän nuodatti vuosituhannen vaihteessa. Jossain vaiheessa jaksamisen rajat tulivat vastaan. (kuva: Mikko Räsänen)

U Drive Me Crazy -hitin sisältänyt albumi Waldo’s People ilmestyi 1998. Kaksi vuotta myöhemmin tuli sille jatko-osa No-Man’s Land, joka myi myös kultaa. Kun Waldo nyt muistelee noita vuosia, ovat ne yhtä villiä sekamelskaa, kun töitä tehtiin taukoamatta.

- Työtahti oli täysin pimeä. Kun Suomessa rundit loppui, lähdettiin heti ulkomaille kiertämään. Ja kun sieltä tultiin Suomeen, piti saman tien olla täällä kiertämässä.

Kaiken keikkailun keskellä Waldo yritti työstää uusia kappaleita ja ehtiä myös olemaan kotona, jonne hänelle ja vaimolle oli syntynyt esikoislapsi vuonna 1999.

Waldolla oli asiat päällisin puolin hyvin. Perhe-elämä oli onnellista ja musiikkirintamalla meni lujaa Suomessa ja maailmalla. Siksi hän ei huomannutkaan ajoissa, että poltti kynttilää molemmista päistä. Lopulta uupumus iski ja tuloksena oli burnout.

- Ajoin itseni muutaman vuoden aikana aivan loppuun, hän myöntää.

- Muistan miten kesällä 2001 Nivalan keikalla ilmoitin kaikille, että tämä on nyt tässä. Olin tuossa vaiheessa niin väsynyt, ettei se väsymys mennyt enää nukkumalla ohi. Pitkien unienkin jälkeen herätessä oli aivan yhtä puhki kuin nukkumaanmennessä. Ja olin niin täynnä musiikkibisnestä, etten enää pystynyt edes kuuntelemaan mitään musiikkia autossa.

Nyt jälkikäteen mietittynä lopettamispäätös on ollut todella hurja. Tuossa vaiheessa keikkakysyntää oli niin Suomessa kuin ulkomailla ja edellinen levy oli myynyt kultaa. Mutta kun voimat loppuvat, niin ne todella loppuvat.

Marko kiittelee nyt perhettään siitä, että heidän olemassaolonsa saattoi pelastaa hänet.

- Voisin kuvitella, että tuossa tilanteessa olisi voinut alkaa kuppi maistumaan helposti. Onneksi minulla oli perhe, niin se elämä kotona oli ihan eri maailmasta.

Vaikka Waldo’s People lopetti Markon uupumuksen myötä, ei hän poistunut kokonaan musiikkiympyröistä. Vuonna 2003 hän teki Waldona singlen Face the Fact.

- Siihen satsattiin tekemällä iso musiikkivideo. Pääsimme esiintymään Hartwall Areenalle lätkän MM-kisojen avajaisiin. Biisi oli todella hieno, mutta jotenkin se proggis ei mennytkään siitä eteenpäin.

Vuonna 2005 Marko teki kaikessa hiljaisuudessa rock-biisejä. Se olisi yllättänyt hänen faninsa, jotka pitivät häntä puhtaana dance-artistina.

- Olin aina ollut kaikkiruokainen. Muistan, miten aikanaan IS:n tai Rumban toimittaja oli nähnyt minut Metallican keikalla ja kirjoittanut juttuun tyhmästi, että mitä ihmettä Waldo tekee täällä.

Rock-projektin biisit pääsivät siihen pisteeseen, että demonauhat vietiin EMI-levy-yhtiölle kuultaviksi.

- Ne friikahti biiseistä ihan kunnolla. Kuulimme, että Big Brother -ohjelma oli tulossa Suomeen ja että siihen etsittiin tunnaria.

Markon rock-biisiä haluttiin ehdottaa ohjelmaan, mutta ongelma oli se, että bändin musiikki oli Linkin Parkilta vaikutteita ottavaa rockia, mutta muusikot kaikkea muuta kuin rokkareita.

- Bändissä oli minun lisäkseni muun muassa Mica Ikonen XL5:stä ja Ilari Hämäläinen Kengurumeiningistä.

Hevikansa katsoisi varmasti kieroon yhtyettä, jonka jäseninä olivat dance-artisti, poikabändin keulakuva ja lastenorkesterin muusikko.

- Tajuttiin nopeasti, että eihän me voida meidän taustoilla julkaista uskottavasti tällaista matskua. Keksimme Slipknotilta idean, että vedämmekin maskit naamaan ja piilarit silmiin, että meitä ei tunnista.

Bändi sai nimekseen X Prophets ja heidän kappaleensa Gotta Get Away valittiin Big Brotherin tunnariksi. Yhtye haluttiin myös esiintymään BB:n avausjaksoon suoraan lähetykseen. Levy-yhtiön toimistolla mietittiin, miten keikka saadaan onnistumaan niin, että tieto muusikoiden henkilöllisyydestä ei vuoda kenellekään.

- Harjoittelimme meille kaikille uudet maneerit, ettei keneltäkään vahingossakaan tule esiintyessä yhtään sellaista omaa maneeria, mistä meidät voisi tunnistaa. Meidät salakuljetettiin BB-studioille takaovesta. Studiohallin sisään oli ajettu oma asuntovaunu, missä me olimme piilossa, ettei kukaan vain näkisi meitä ilman maskeja.

X Prophets esiintyi ja vaikka biisi nousi listakärkeen, niin muusikoiden henkilöllisyydet pysyivät piilossa.

- Jumalauta, se todella pysyi salassa, Waldo nauraa muistellessaan tuota projektia.

Katso video Big Brother -keikasta alta.

Huhut bändin ympärillä pyörivät villeinä. Ja vaikka veikkauksia esitettiin, ei kukaan tuntunut olevan oikeilla jäljillä. Esimerkiksi Redramaa veikattiin toiseksi X Prophetsin laulajaksi ja Jussi69:ä rumpaliksi.

- Muistan sen Jussi69-huhun. Se eli pitkään tosi vahvana.

Myös X Prophetsin toinen single meni listakärkeen ja nousi Radio Cityn soitetuimmaksi kappaleeksi. Kaikki eivät kuitenkaan pitäneet siitä, että yhtyeen jäsenet eivät paljastaneet henkilöllisyyksiään.

- YleX:n porukka taisi jopa ottaa sen takia vähän nokkiinsa, eivätkä lähteneet soittamaan meidän musiikkia ollenkaan.

Alkuvuonna 2006 X Prophetsilta tuli vielä levy, mutta sen jälkeen touhu hiipui hyvästä vastaanotosta huolimatta. Muusikoiden henkilöllisyydet pysyivätkin salassa tähän haastatteluun asti.

(artikkeli jatkuu seuraavalla sivulla)

Kilpailut

Uusimmat