Kuva: Juha Mustonen

Ville Valo kertoo, kuinka hänen taiteensa syntyy - "Melodiat pulppuavat takaraivosta"

12.01.2023 15:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

VV:n Neon Noir -albumi julkaistaan tammikuussa. Valo kertoo Voice.fi:n haastattelussa, miksi halusi tehdä levyn yksin.

Muusikko Ville Valo, 46, on työskennellyt viime vuodet ensimmäisen sooloalbuminsa parissa, joka julkaistaan 13. tammikuuta. VV-sooloyhtyeen Neon Noir -levy on täysin Valon käsialaa, sillä hän on säveltänyt ja soittanut kaiken itse.

Valo kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että on jo kuumeisesti odottanut sitä, että fanit pääsevät kuulemaan teoksen. 

Voit myös kuunnella koko haastattelun alta tai suoraan Podplaysta. 

- Vihdoinkin kaikki muuttuu todeksi. Pandemian jälkeen sitä tunsi olonsa vähän unenomaiseksi, ja kun pandemian aikana levyä teki yksin, niin sitä tuli aika outo olo. Kyllähän tätä on odotettu, että pääsee vihdoinkin liikenteeseen. 

- Olen hyvä rakentamaan paineita itselleni, mutta onneksi nykyään osaan ottaa rennommin. Onhan tätä hetken jo tehty, Valo hymyilee.

Valo sanoo, että ei missään vaiheessa edes ajatellut, että levyllä kuultaisiin muita soittajia.  

- Se hienous piili siinä, että teki kaiken täysin omalla ajalla ilman mitään häiriöitä. Tunnen monia hienoja muusikoita, mutta se olisi vesittänyt tämän. Halusin itse tehdä kaikki päätökset, että miltä koko albumi kuulostaa. Jos olisin pyytänyt jonkun muun, hän olisi heti tuonut oman tyylinsä mukaan.

- Halusin kokeilla Prince-tyylistä tapaa, että kaikki tulee yhdeltä henkilöltä - niin hyvässä kuin pahassa. 

Valon taide syntyy omista tunteista, omista kokemuksista ja tietenkin sydämenasioista. 

- Ne kappaleet syntyivät aivan samalla tavalla kuin ennenkin. Silloin kun tulee tilanteita, että ei löydä paikkaansa tässä maailmassa ja kaikki kaatuu niskaan ja kaikki on mustaa tai erittäin tummansinistä, niin melodiat alkavat pulppuamaan takaraivosta. 

- Kaikki mitä on katsonut ja lukenut, kaikki keskustelut ja kaikki myrskyt, mitä on nähnyt, yhdistyvät. Ei ole mitään tiettyä lähtökohtaa. 

Valo ahersi levyn parissa yksin kotistudiossaan. Muusikko sanoo, että huomasi heti, kun kappaleita ei tarvinnut enää muokata.  

- Onneksi sen tajuaa, että milloin sen hinkkaamisen voi lopettaa. Jossain vaiheessa kappale ei enää parane. Musiikissa kappaleen sydän on yleensä hyvin yksinkertainen ja sitä pientä vauvaa, pientä viatonta ajatusta, haluaa yrittää säilyttää, kun linnaketta rakentaa ympärille. Sen kautta sitä kommunikoi maailman kanssa. 

Valo luotsasi Him-yhtyettä yli 20 vuotta ja yhtyeen debyyttialbumi Greatest Lovesongs Vol. 666 julkaistiin yli 25 vuotta sitten. Valo kokee, että ei ole säveltäjänä muuttunut kyseisistä ajoista. 

- Olen edelleen sama jätkä ja tavallaan mikään ei ole muuttunut. Ehkä rumpuja osaan soittaa paremmin ja muutama sointu on opittu lisää. Tietenkin ihminen muuten siinä ajassa muuttuu. Välillä on pitkät hiukset ja välillä on leveät lahkeet. Kokemuksia tulee enemmän, mutta vilpittömyyttä ei saa takaisin. 

(kuva: Juha Mustonen)

Valo kertoo, että on vahvasti mukana kaikessa, mitä VV-yhtyeeseen kuuluu. Valon ideat ja kädenjälki näkyvät niin esimerkiksi levyn kansissa kuin musiikkivideoissa.

- Kyllähän sitä on aina ollut mukana, mutta myös sattumia tapahtuu. Esimerkiksi Razorblade Romancen aikoihin sitä kansikuvaa ei otettu levyä varten, vaan se kuva sattui vain onnistumaan ja päätettiin, että se tulee levyyn. Sama tapahtui Deep Shadows and Brilliant Highlights -levyn kohdalla.

Kaikesta, mitä yhtyeiden ja artistien maailmaan kuuluu, Valo ei innostu. 

- Pää menee sekaisin, kun aletaan puhumaan rahasta tai tietokonetekniikasta. 

Haastattelussa Valo puhuu myös työmetodeistaan, kotistudiotyöskentelystään, tulevasta kiertueesta, sosiaalisesta mediasta ja nykyisestä bändistään. Voit kuunnella koko haastattelun artikkelin alusta tai Podplaysta.

Voice.fi, Radio Nova, Radio City, Radio SuomiRock ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa. 

Lue myös: Ville Valo kertoo, miksi Him-yhtyeestä tuttu logo on mukana myös soolobändissä - "En halunnut polttaa siltoja"

Lue myös: Ville Valo Him-yhtyeen loppuajoista: "Bändi ei kuulostanut niin hyvältä kuin halusimme"

Lue myös: Ville Valo kertoo suhteestaan sosiaaliseen mediaan - "Pelkään, että se olisi minulle liikaa"

Kilpailut

Uusimmat