Kuva: AOP

Euroopan mestari Wilma Murto tasapainoilee urheilun ja opiskelun välillä: ”Kouluun mennään, jos keretään”

11.10.2022 10:15 - Eevi Karvinen / eevi.karvinen@bauermedia.fi

Euroopan mestari Wilma Murto kertoo Sunnuntaibrunssi-ohjelman haastattelussa, millainen matka mestaruuteen on ollut.

Wilma Murron, 24, nimi tuli tutuksi jokaiselle suomalaiselle viimeistään hänen voitettuaan seiväshypyn Euroopan mestaruuden.

Matka ei kuitenkaan ole ollut helppo. EM-kisoja varjostivat toivottua heikompi suoritus Kalevan kisoissa vain pari viikkoa aikaisemmin sekä alkuvuoden terveysongelmat.

Murron jalka murtui tammikuussa. Hän pääsi kävelemään maaliskuussa ja juoksemaan huhtikuussa. Euroopan mestaruuden hän voitti elokuussa.

Radio Novan Sunnuntaibrunssi-ohjelman haastattelussa Murto kertoo, että voiton taustalla on ennen kaikkea ammattitaitoinen tiimi sekä syvä luottamus valmentajaan, entiseen seiväshyppääjä Jarno Koivuseen. Hän paljastaa myös asian, josta Koivusen kanssa on sovittu.

- Kitistä saa, kunhan tekee - ja mä oon kitissyt koko kevään.

Opiskelijahaalarit harvoin jalassa

Murto on paitsi ammattiurheilija, myös opiskelija. Urheilu tulee hänelle kuitenkin ensin, sillä opinnot voivat aina odottaa - ura ei. Hän kertoo, että koulussa onneksi ymmärretään tämä.

- Kouluun mennään, jos keretään, Murto toteaa.

Media-alaa opiskeleva Murto kertoo kokevansa paineita, että tulevaisuuden urakin liittyisi jollain tapaa urheiluun. Itse hän ei vielä tarkalleen tiedä, mitä haluaa tehdä. Häntä kiinnostaa niin radiojuontajana kuin kameran takana työskentely.

Vaikka varsinaiseen opiskeluun liittyvät tehtävät on aina saatu sumplittua, korkeakouluopintoihin kuuluu yleensä vahvasti myös opiskelijaelämä. Tässä Murto ei ole kovin aktiivinen, puhtaasti aikataulusyistä. Opiskelijahaalareissaan hän kertoo olevan kaksi ansaittua merkkiä. Loput on joko ostettu tai anastettu.

- Tavallisen nuoren tai opiskelijan arki jää pois, mutta olen sinut sen kanssa, Murto sanoo ja lisää pohtineensa, että ehkä hän elää nuoruutensa uudelleen kolmekymppisenä, Los Angelesin olympialaisten jälkeen.

”Hulivilielämää”

Murto kertoo pitäneensä syys–lokakuussa kolme viikkoa lomaa. Se toki merkitsee hänelle hieman eri asiaa kuin useimmille suomalaisista. Loma on hallittua kaaosta: suunnitelmattomuutta, vaikka pitääkin sisällään haastatteluja ja kuvauksia.

- Ne ovat erilaisia töitä.

Murto kertoo elävänsä lomalla ”hulivilielämää”. Se tarkoittaa, että hän voi mennä joskus nukkumaan vasta kello 23 tavallisen iltakymmenen sijaan, eikä treenaaminen ole niin sanotusti pakollista.

- Jos ei huvita, en urheile. Jos huvittaa, teen mitä vain. Mikään ei mene pilalle, jos nukun liikaa tai liian vähän.

Radio Novan Iltapäivän juontaja Esko Eerikäinen keskustelee Sunnuntaibrunssi-podcastin jaksossa Wilma Murron kanssa elämästä ennen ja jälkeen Euroopan mestaruuden. Millainen mediamyllerryksen kultamitalin voitto sai aikaan? Minkälaiset terveiset Murto lähettää suomalaisille?

Kuuntele koko jakso alta tai Podplaysta.

Lue myös: Näyttelijä Kalle Lamberg paljastaa: kieltäytyi unelmaroolista Putous-ohjelmassa

Lue myös: JVG:n uudella albumilla kuuluu koettu matka - "Välillä on ollut rankkaa"

Kilpailut

Uusimmat