Kuva: Shutterstock

Oletko huono pyytämään anteeksi? Kiinnitä huomiota näihin seitsemään seikkaan

26.07.2022 14:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Hyvä anteeksipyyntö ei esimerkiksi vähättele toista.

Olipa kyse pienestä tai suuresta mokasta, on anteeksi pyytäminen taito, jonka jokaisen olisi hyvä hallita. Anteeksipyyntö voi tuntua vaikealta monestakin eri syystä: Jännitys, oman ylpeyden nieleminen tai pelko sanoissaan sekoilemisesta. Pahoitellessa kannattaa muistaa muutamat kulmakivet, joihin nojatessa anteeksipyyntö onnistuu varmasti kohteliaalla tavalla.

Self.com kysyi psykologi Molly Howesilta ja muilta asiantuntijoilta vinkkejä oikeanlaiseen anteeksipyyntöön - kiinnitä siis huomiota näihin seitsemään seikkaan.

1. Kuuntele ennen kuin kiirehdit

Pienet arjen kiireessä tapahtuvat vahingot hoituvat pikaisellakin anteeksipyynnöllä. Jos esimerkiksi kaupassa tönäiset jotakuta vahingossa ostoskärryilläsi, ei tilanne todennäköisesti vaadi kohteliasta anteeksipyyntöä enempää, mutta isommat riitatilanteet tai väärinkäsitykset saattavat vaatia hieman enemmän. 

Vaativamman tilanteen sattuessa, älä siis kiirehdi anteeksipyynnön pariin, vaan kuuntele mitä vastapuolella on sanottavana ja miltä heistä tuntuu.  

- Ensin, kysy rauhallisesti mitä on meneillään, jotta voit ymmärtää miltä toisesta tuntuu. Sitten ole hiljaa ja kuuntele, vaikka se olisi epämukavaa, Howes neuvoo.  

Kuuntelemalla pystyt ymmärtämään toista paremmin, jolloin pystyt tekemään pahoittelustasi henkilökohtaisemman ja tarkemman. Tässä kohtaa voit myös kysyä tarkentavia kysymyksiä, mikäli jokin on jäänyt sinulle epäselväksi. Näin voit estää virheiden tapahtumisen jatkossa. 

2. Valmistele

Jokainen kommunikoi eri tavalla. Voit siis valmistella ja suunnitella anteeksipyyntöäsi etukäteen ja miettiä, mikä olisi hyvä tapa pyytää anteeksi – olisiko toisen osapuolen mukavuusalueella kasvokkain juttelu, puhelu vai tekstiviesti? Psykiatri Vatsal Thakkar neuvoo, että pahoittelu kannattaa kirjoittaa ensin ylös, vaikka aikoisikin pyytää anteeksi kasvokkain. Tämä voi auttaa saamaan ajatuksia järjestykseen.

3. Tarkkuutta ja yksityiskohtia

Jos toinen on selittänyt sinulle tarkasti sen, mikä heitä on käytöksessäsi tai teoissasi satuttanut, ei siihen kannata vastata yhdellä tai kahdella sanalla. Pohdi käytöstäsi ja peilaa sitä myös toisen osapuolen kertomukseen. Kun pyydät anteeksi, kannattaa myös itse nähdä vaivaa sanojesi eteen. Voit kertoa oman näkökulmasi: miksi teit kuten teit, mikä siihen johti ja miten aiot korjata vahingon. Kerro, että ymmärrät toisen näkökulman ja mitä aiot tehdä tulevaisuudessa, ettei kyseessä ollut vahinko toistu.

4. Väittely tai vähättely ei johda mihinkään

Varo vähättelemästä toisen tunteita, kun pyydät anteeksi toiselta. "Olen pahoillani jos loukkasin sinua" tai "Anteeksi, mutta en ajatellut, että välittäisit", eivät ole hyviä keskustelunavauksia. Pahoitellessasi ei kannata myöskään keskittyä vanhoihin kaunoihin – pahoitellessa etusijalla ovat toisen tunteet. Älä siis käytä anteeksipyyntöä tilaisuutena keskittyä vain sinun tunteisiisi.

5. Teot puhuvat enemmän kuin sanat

Pelkät kauniit sanat eivät riitä, vaan on tärkeää, että huomioit käytöksesi myös jatkossa. Ota siis tilanteesta onkeesi ja muista anteeksipyynnön jälkeen keskittyä myös tekoihisi - älä toista vanhoja virheitä uudelleen.

Anteeksipyyntöön kannattaa nähdä vaivaa, eikä kiirehtiä tilanteesta heti pois. (kuva: Shutterstock)

6. Ole kärsivällinen

Jos olet loukannut toista syvästi, ei anteeksiantoa välttämättä heru heti. Yritä siis pysyä kärsivällisenä ja pyytää anteeksi uudelleen, vaikka ensiyrittämällä ei olisi vielä onnistunutkaan.

7. Koskaan ei ole liian myöhäistä etsiä anteeksiantoa

Jos mahdollisuutesi pyytää anteeksi toiselta osapuolelta on jo mennyt syystä tai toisesta, älä silti patoa tunteita sisällesi. Voit keskustella asiasta jonkun luotettavan läheisen tai terapeutin kanssa – se voi auttaa syyllisyyteen tai lohduttomuuden tunteeseen. 

Lue myös: Miten puhelu tulisi lopettaa puhelinseksin jälkeen? Vinkit tajunnanräjäyttävään seksikokemukseen

Lue myös: Miten päästä yli rakkaudesta? Näillä vinkeillä pääset siirtymään eteenpäin

Lue myös: Eroprosessin aikana voi kokea viisi ikävää tunnetilavaihetta - niistä voi onneksi päästä yli

Lähde: Self.com

Kilpailut

Uusimmat