Miten parisuhteesi voi? Selvitä se helpolla haukottelutestillä

29.03.2014 18:15 - Heli Thoren

Tarttuuko sinuun haukottelu? Tutkijat selvittivät yksinkertaisen tavan testata rakkaussuhteen tolan kuin myös sen, löytyykö sinulta empatiakykyä.

Haukottelu tarttuu. Mutta se ei välttämättä tartu silloin, kun parisuhde on kriisissä. Yksi asiaa kartottaneista tutkimuksista oli Italian Pisan yliopistossa 2011 teetetty tutkimus. Siinä tutkijaryhmä tutki yhteensä 109 naista ja miestä eri maista. He tarkkailivat parien käyttäytymistä ja miten haukottelu heijasteli suhteen tilaa.

Mitä haukottelu kertoo ihmissuhteesta?

Tutkimuksessa kävi ilmi, että läheiset perheenjäsenet ja hyvät ystävät tartuttavat haukotuksen toisilleen. Sen sijaan ventovierailla tai tuttavilla tämä ei tapahdu niin usein. Haukotuksen tarttumisesta voi näin tulkita myös parisuhteen tilaa. Jos kumppani ei haukottele pian jälkeesi, saattaa suhteenne olla viilenemässä. Testiä voi myös soveltaa vaikka olisi suhteessa vasta treffailuvaiheessa. Jos treffikumppanisi on ihastunut tai jopa rakastunut sinuun, haukotuksesi tarttuu todennäköisesti helpommin häneen.

Haukottelun tarttuminen kertoo empatiakyvystä

2013 328 ihmistä osallistui toiseen haukottelututkimukseen. Siinä kartoitettiin kolmen minuutin mittaisella haukotteluvideolla samaa: kuinka helposti haukottelu tarttuu. Tutkimuksessa kävi ilmi, että toiset ovat alttiimpia haukottelun tarttumiselle kuin toiset. Tutkijat selvittivät, että empatiakyvyllä on merkitystä haukottelun tarttumisen kanssa. Empaattiset ihmiset haukottelivat herkemmin, jos läheinen haukotteli myös.

Lähteet: Mnn.com, Mediacalstudies.com

Suosittelemme

Uusimmat