Mitä rakkaasi oikeasti ajattelee? 14 kysymystä, joista kannattaa puhua ennen avioliittoa

05.11.2014 17:36 - Senni Loikala

Ennen kuin sitoutuu toiseen loppuelämäkseen, kannattaa selvittää rakkaansa ajatukset tietyistä asioista neljäntoista kysymyksen avulla.

Miksi rakastat minua?

Rakkautta voidaan pitää tietyllä tavalla itsekkäänä: saatat rakastaa kumppaniasi, koska hän tekee kaikkensa puolestasi ja saa olosi hyväksi. Se on yleensä kuitenkin tervettä itsekkyyttä.

Puhukaa tarkemmin siitä, mitä toisissanne rakastatte. Saatat arvostaa, että kultasi tulee toimeen vanhempiesi kanssa tai hän on huolissaan jaksamisestasi. Jos ette ole keskustelleet toistenne kultaisista puolista, saattaa suhteenne joutua koetukselle vaikeiden aikojen koittaessa.

Miksi tahdot elää loppuelämäsi rinnallani?

Vastaukseksi ei saisi riittää: "Tahdon vain, en osaa selittää". Keskustelkaa niistä persoonallisista asioista, jotka tekevät toisesta juuri hänet. Ne ovat todennäköisesti asioita, joiden vuoksi et tahdo luopua hänestä koskaan.

Lupaatko tehdä parhaasi pitääksemme suhteemme aina tuoreena?

Kipinän säilyttäminen pitkässä parisuhteessa ei ole helppoa. Se vaatii työtä ja luovuutta, sillä romanttiset tunteet sammuvat ilman voimakasta tahtoa. Sinun kannattaa tietää, miten tärkeä suhteenne todellisuudessa on rakkaallesi. Monilla esimerkiksi ura kaahaa mennen tullen parisuhteen edelle.

Mitä ajattelet siitä, että minä tulen muuttumaan ihmisenä?

Monet ovat kuulleet kertomuksia, kuinka pitkän liiton jälkeen ihmiset sanovat kumppaninsa olleen lopulta aivan eri ihminen, kuin kenet he joskus naivat.

Ihmiset voivat kasvaa erilleen siksi, että heistä tuntuu kaiken olevan jo saavutettu. Ettei enää ole mitään nähtävää: kaikki tiedetään, kaikki tunnetaan. Avioliittoa tulisi kuitenkin ajatella alkuna, ei loppuna.

Ketään ei voi koskaan tuntea läpikotaisin. Omaa rakastaan olisi hyvä katsoa vastasyntyneen silmin vielä vuosikymmentenkin päästä.

Kestämmekö yhdessä vaikeatkin ajat?

Vaikeudet mittaavat suhteen kestävyyttä. Kaikki ajautuvat todennäköisesti suhteessaan pisteeseen, jossa tekisi mieli lähteä livohkaan. Asiat voivat kaatua pahasti niskaan.

Yksi rakkauden tärkeimmistä päätöksistä on pysyä kumppaninsa kanssa, vaikka edessä olisi kuinka ravistelevia vaikeuksia. On tietysti olemassa asioita, jotka monesti kaatavat suhteen, kuten pettäminen. Monista muista vaikeuksista kannattaa päättää selviytyä yhdessä uuteen alkuun.

Osaatko tehdä kompromisseja?

Onnellisesti kipinöivässä avioliitossa täytyy välillä tukahduttaa tarpeensa olla oikeassa. Jos suhteessa tanssitaan vain toisen pillin mukaan, se tuskin tekee molempia onnellisiksi. Kannattaa muistaa, että faktojen sijaan ihmiset puhuvat paljon mielipiteistään. Niissä ei ole yhtä oikeaa tai väärää.

Jotta rakkautenne kestää, täytyy teidän tasapainoitella toistenne ajatusten, toiveiden ja mielipiteiden kanssa taidokkaasti. Se on haastavaa, muttei mahdotonta.

Lupaatko, että suhteemme on sinulle kaikki kaikessa?

Tämä kysymys ei tarkoita, että kumppanin käsiin ja jalkoihin pistettäisiin kahleet. Sillä viitataan ajattelutapaan, jossa suhde mahdollistaa pääsyn uusiin maailmoihin. Nautitte elämästä ja teette asioita yhdessä, ettekä lähde harhailemaan omille poluillenne kumppania unohtaen.

Elämännälkä on monilla niin suuri, että tekisi mieli nähdä ja kokea kaikki. Rakkaudessa syötte yhdessä elämää.

Millainen vanhempi sinusta tulee?

Ikävä kyllä monet huomaavat lapsensaannin jälkeen olevansa tilanteessa, jossa kumppani ei kanna vastuuta toivotulla tavalla. Hyvä vanhemmuus syntyy useimmiten päätöksestä tehdä parhaansa ja olla hyvä roolimalli pienokaiselle. Sen vuoksi asiasta kannattaa puhua ennen avioliittoa.

Kerrothan rakastavasi minua vielä kymmenen vuoden päästä?

Kaikki tietävät, ettei rakkaus aina kestä. Sen vuoksi on tärkeää kuulla rakkaudentunnustuksia edes välillä. "Rakastan sinua" tai "Olet minulle tärkeintä maailmassa" -tunnustukset täytyvät tulla sydämestä. Jos rakastat, mikset kertoisi sitä nyt ja aina?

Tuetko minua, jos tapahtuu jotakin kamalaa?

Suuret tragediat voivat tapahtua kenelle tahansa. On tärkeää tietää, että rakas pysyy vaikeina aikoina rinnallasi niin henkisesti, fyysisesti ja tarvittaessa taloudellisestikin. Sen vuoksi kannattaa puhua kuvitteellisesta tilanteesta, että mitä kumppanisi tekisi, jos sinä romahtaisit täysin.

Tukisiko hän sinua, vaikka olisit heikko, sinuun sattuisi tai loukkaantuisit fyysisesti? Mikäli sinulle sattuisi jotakin, pitäisikö hän huolta mahdollisista lapsistanne ja tukisi sinun perhettäsi?

Lupaatko, että sinulla on aina omia tavoitteita ja unelmia?

Vaikka pitkässä parisuhteessa puhutaan usein "meistä", te olette aina kaksi eri ihmistä, kaksi omaa yksilöä. Sen vuoksi kannattaa keskustella siitä, että molempien täytyy saada toteuttaa omia intohimojaan. Molemmilla on oikeus tehdä uraa, tavata ystäviä ja tehdä unelmista totta.

Lupaatko pitää terveydestäsi ja itsestäsi huolta?

Jotta suhde voi toimia, täytyy molempien rakastaa ja arvostaa myös itseään. Siihen kuuluvat muun muassa terveydestään ja elämäntavoistaan huolehtiminen. Välinpitämättömyys itseään kohtaan ei voi olla vaikuttamatta suhteeseen, joten kumppanin suhteesta itseensä kannattaa ottaa selvää.

Jos minä kuolen meistä ensimmäisenä, pysytkö kanssani loppuun saakka?

Ennen avioliittoa voi olla hyvä puhua rakkaan kanssa tulevista ajoista, kun jommalla kummalla elämä lähenee loppuaan. Aihe on vaikea, mutta siitä ei tarvitse tehdä tabua. Pysyykö rakkaasi rinnallasi loppuun saakka, jos sinun aikasi koittaa ensin? Kertooko hän vielä silloinkin rakastavansa sinua? Kun tiedät, että kumppani pysyy vierelläsi kuolemaan saakka ja pitää sinusta huolta, vierelläsi on oikea kultakimpale.

Jos minä kuolen ensin, lupaathan elää meidän molempien puolesta?

Elämänkumppanin menetys vie syviin vesiin, niin kuin menetyksen kuuluukin. Omaa kuolemaa ei ole mukavaa pohtia. Monet varmasti toivovat, että kumppani ei joutuisi koskaan kärsimään tai menettämään elämäniloaan. Sen vuoksi voi olla hyvä kertoa rakkaalleen, että jos sinun aikasi koittaa ensin, tahdot hänen jatkavan elämäänsä täysillä ja ohjaavan mahdollista jälkikasvuanne oikeille teille.

Olisitko uskonut, että häiden koolla on vaikutusta avioliiton kestoon? Pääset lukemaan aiheesta täältä.

Lähde: Elite Daily

Suosittelemme

Uusimmat