Kuva: Fotolia

Huolestuttavat merkit parisuhteessa - katso, käyttääkö kumppanisi sinua emotionaalisesti hyväksi

14.01.2016 16:45 - Eeva Rajala

Moni voi parisuhteessaan kärsiä tiedostamattaan emotionaalisesta hyväksikäytöstä. Terveessä parisuhteessa ei pitäisi olla tilaa kostolle, manipuloinnilla tai vähättelylle.

Usein toinen huomaa aivan liian myöhään sen, että kumppani pitää henkilöä vain pelinappulana. Emotionaalista hyväksikäyttöä on monentasoista. Se paljastaa myös monin eri tavoin toisen käyttäytymisestä. Divorced Moms -sivustolla on listattu emotionaalisen hyväksikäytön merkkejä, joita kannattaa omassa parisuhteessa tarkkailla ja tiedostaa.

Solvaukset

Jokaisen on hyvä nauraa itselleen tiettyyn pisteeseen asti. Mutta raja on hyvin häilyväinen. Jos tuntuu, että oma kumppani nolaa sinua, nauraa sinulle tai lannistaa sinua ilman sarkasmin häivääkään, on hyvä tiedostaa, miltä se saa olosi tuntumaan. Emotionaalisesti hyväksikäyttävä kumppani voi esittää solvauksia kahden kesken tai julkisesti. 

Kontrolli

Kontrollissa pysyminen antaa monelle voimaa ja vallan tunteen. Ei ole kuitenkaan oikein, että toinen kontrolloi ja päättää, mitä saat tai mitä et saa tehdä. Sinun ei kuulu menettää parisuhteessa omaa itsenäisyyttäsi ja vapauttasi, eikä myöskään mahdollisuutta kasvuun ihmisenä. Sinua emotionaalisesti hyväksikäyttävä kumppani voi saada sinut tuntemaan olosi lapseksi ja henkilöksi, jota valvotaan koko ajan. Kumppani voi määrätä esimerkiksi, mitä vaatteita saat käyttää, mihin saat mennä ja kenen kanssa, mitä saat syödä ja milloin sinun pitää tulla kotiin.

Raha-asioiden kontrollointi

Emotionaalinen hyväksikäyttäjä haluaa kontrolloida myös, miten käytät omaa rahaasi. Tilanne voi olla esimerkiksi sellainen, että teillä on yhteinen tili, kumppanillasi oma tili, mutta sinä et saa avata omaa tiliä. Kumppani voi antaa sinulle myös viikkorahaa, jonka saat käyttää vain tarkassa valvonnassa.

Vähättely ja lannistaminen

Emotionaalinen hyväksikäyttäjä vähättelee menestystäsi ja saavutuksiasi sekä lyttää unelmiasi ja toiveitasi. Terveessä parisuhteessa kumppanin kuuluisi nähdä parhaat puolesi, vaikka sinussa olisikin vikoja. Kumppanin ei kuulu keskittyä vikoihisi ja saada sinut tuntemaan olosi turhaksi. Sinua emotionaalisesti hyväksikäyttävä kumppani saattaa kertoa, ettet ole tarpeeksi hyvä, eikä hän välttämättä puhu sinulle ollenkaan, kun kerrot positiviisista saavutuksistasi.

Kosto ja rangaistus

Nämä kaksi asiaa eivät kuulu terveeseen parisuhteeseen. Näillä keinoilla emotionaalisesti hyväksikäyttävä haluaa näyttää, että hän dominoi. Kaikki tekee virheitä, mutta niistä ei pitäisi alituiseen muistuttaa saatikka rankaista.

Syyttäminen

Aina asiat eivät mene suunnitelmien mukaan joko parisuhteessa tai työpaikalla. Moni asia on täysin oman hallintasi ulkopuolella. Sinua hyväksikäyttävä näkee kuitenkin, että kaikki on sinun syytäsi.

Manipulointi

Emotionaalinen hyväksikäyttäjä käyttää manipulaatiota keinona, jos hän itse tekee virheen. Hän saa sinut tuntemaan, että kaikki on sinun syytäsi. Hän saattaa saada sinut pyytelemään anteeksi virhettäsi, vaikket ole tehnyt yhtään mitään. Kumppani saattaa myös kertoa sinulle, että olet vain liian tunteellinen tai herkkä.

Eristäminen

Kumppanisi voi ilmoittaa, kenen kanssa saat viettää aikaasi. Saattaa käydä niin, että ystävien rinkisi kutistuu kutistumistaan ja vietät samalla koko ajan vähemmän aikaa perheesi kanssa. Emotionaalinen hyväksikäyttäjä voi kertoa sinulle myös negatiivisia asioita ystävistäsi tai perheenjäsenistäsi, jotta et haluaisi edes olla heidän kanssaan yhteyksissä.

Lue myös: Oletko kestävässä suhteessa? 5 merkkiä, joita kannattaa tarkkailla

Lähde: Divorced Moms

Kilpailut

Uusimmat